Добре дошли! :)

Радвам се, че се включвате в Програмата за изграждане на навици! Очаква ви едно прекрасно приключение, в което всекидневно откриваме и създаваме себе си, по една малка стъпка всеки ден! :) По-долу има информация как се изпълнява Програмата, като най-важно е да обърнете внимание на частта: *Как да получите най-голяма полза от тази Програма.


*За регистрации с карта:

Скъпи приятели, при регистрация с карта таксата се отчита 10 дни след вашата регистрация, тъй като имате 10 дневен безплатен, тестови период. След това таксата се отчита автоматично от картата за всеки следващ модул – 30 дни след първото плащане. Това означава, че:

  • ако искате да останете за следващ модул в Програмата – не е нужно да правите нова регистрация, тя се удължава автоматично;
  • ако след изтичане на месеца искате да се отпишете от Програмата е нужно да ни пишете на info@alephia.net, с искане за отписване и ще ви отпишем веднага. :)

 


*Авторски права:

Моля имайте предвид, че не е коректно споделянето на вашите данни за достъп в alephia.net, както и копиране, препращане на имейли и съдържание от alephia.net към ваши познати, приятели и близки, които не са заплатили своето участие. Съобразяването с авторските права е проява на уважение към нас и авторското ни съдържание.  :)

 


*Информация за изпълнението на Програмата: :)

Всеки ден на email-a си ще получавате вдъхновяваща насока от Програмата за полезни навици. Ако искате да получавате информацията на друг e-mail – може да ни пишете на info@alephia.net и ще го променим. :) Моля в деня след регистрацията ви да проверите дали сте получили дневния сутрешен e-mail от Alephia. Ако не сте го получили в inbox – проверете дали е в „спам“, „рекламни“, папка „категории“ или някоя друга папка във вашата поща. Ако имейла е там – добавете го моля в листата с контактите си, за да сте сигурни, че ще получавате ежедневните послания от Програмата във вашия inbox. :) Ако пък не намерите никъде e-mail от Alephia – свържете се с нас ТУК, за да коригираме нещата. :) От там насетне ще получавате всеки ден послани от Програмата. В случаи, че някой ден послание ви липсва, проверете отново в спам или другите папки в пощата си, или ни пишете ТУК. :)

Първите две послания, които ще получите за всеки навик са две по-дълги статии с цел да се създаде обща визия за изграждане на конкретния навик и да имате ясна техника как ще го практикуваме. След това всеки ден ще получавате кратки послания с допълнителни насоки за размисъл, експериментиране и саморефлексия. :) В рамките на всеки модул има ежедневни послания, 5-6 статии и един уебинар. :) 

Ако се включвате по средата или в края на някой навик/месец – ще получите посланията до края на месеца и от началото на всеки нов месец заедно започваме нов полезен навик. :) Т.е. след като се включите – просто продължете напред заедно с нас от там откъдето сте се включили. Постепенно ще се ориентирате и ще влезете в темпото на групата ни. В началото на месеца започваме новия полезен навик. :)

Моля имайте предвид, че Програмата за изграждане на полезни навици е проект, който върви постоянно и всеки човек има достъп до съдържанието в сайта само докато е регистриран участник в Програмата. 

Включете се и в нашата FB група ТУК :) – това е ФБ пространството, в което споделяме допълнителна информация и опит, за да направим изграждането на полезните навици по-лесно и приятно за нас. :) 

 


*Как да получите най-голяма полза от тази Програма.

Най-голяма полза от Програмата за полезни навици може да имате като четете и изпълнявате само това, което резонира за този момент с вас. Вие ще получавате послание от Програмата всеки ден и ако се стремите всеки ден да четете и изпълнявате всичко – това ще ви създаде неприятно усещане и напрежение. Наи-ценно е ако можете да прочетете първите две статии, на базата на които да си направите план за изпълнение на навика, съобразен изцяло с това как на вас ви е най-приятно и удобно. От там нататък – четете само посланията, които предизвикват любопитство във вас и пропускайте онези, които не резонират или които естествено остават непрочетени. Идеята на Програмата не е да храни перфекционизма ни да правим чинно всеки ден всичко (това е нереалистично и не работи дългосрочно). Идеята е да имаме всеки ден нещо, което да ни напомня за една по-полезна и вдъхновяваща рутина в ежедневието ни. 

За тези повече от 6 години забелязахме следното – хората, които започват Програмата и изискват от себе си всеки ден да четат и изпълняват – бързо се отказват и не получават голяма полза (все пак това става като още едно задължение в деня ви, което не носи приятно усещане). А хората, които четат само това, което резонира с тях, не се вкопчват да изпълняват всичко и взимат само това, което е най-приятно за тях – тези хора не само остават най-дълго, но и имат най-добри резултати.

Любопитството, усещането за игра, експериментирането с това, което ни е приятно и пълно пускане на нещата, които не са за нас или не сме стигнали до тях – това е начинът, по който бихте могли да извлечете най-голяма полза от тази Програма. :)

Написаното по-горе се отнася за всички участници и най-вече се отнася за тези, които се включват за цялата Програма. Това са 12 навика, 365 дни – нормално е едни навици да са ви по-любопитни, а други не. Нормално е за едни да имате желание да практикувате, а за други не. Всеки ден ще имате напомняне да работите в градивна насока. Когато тази насока ви мотивира за действие, направете го. Ако не – пропуснете този ден без да му задавате значение, че вие не ставате, че всеки ден всичко „трябва“ да се следва и т.н. Ако няколко дни подред не сте чели послания – може да ги четете два пъти на седмица. А може просто тези, които не сте прочели да ги пуснете изцяло. Създайте си лекота по пътя, пускайте смело това, което не е стигнало до вас и просто продължате напред.

Вие ще усещате това обучение на моменти хаотично или изискващо. Вие ще се проваляте. Ще пропускате някои задачи. Или дори месеци. И това е супер! Защото това е част от Програмата. Да откриваме кое работи за нас, кое не, кое резонира с нас и кое по-лесно да пускаме, какво и как да адаптираме за себе си, за да можем да продължаваме напред. Няма значение колко дни сте чели или упражнявали навика. Единственото, което има знаечение е когато отпаднем от добрата си рутина, да станем добри в това бързо да се връщаме в играта отново. Така винаги продължаваме напред! :)

 


*Допълнителни насоки. По-горе са описани най-важните насоки за Програмата. По-долу споделям и някои допълнителни насоки, които могат да ви подготвят за изпълнението на всеки навик. Разгледайте ги ако имате време и желание. Ако не – ще ги уточняваме в движение. ;)

• Всеки сам определя кога ще си изпълни своя навик: Няма уречени часове за изпълнение – всеки участник ще бъде ангажиран от 5 до 30 минути на ден във време, което е удобно за самия него. Правите си план и си работете в свое собствено темпо. Всяка седмица правим ревизия, в която всеки преценява дали има нужда да промени първоначалния си план, така че да е по-адаптиран за него и неговото ежедневие. Така тестваме различни подходи, за да открием кое работи за нас. :)

• Наблягаме на постоянство, а не на продължителност. :) За всеки навик вие си определяте колко продължителна да е вашата лична практика, но ви обръщам внимание, че за създаване и поддържане на един дългосрочен навик е важно постоянството, а не продължителността. Затова съветът ми е за всеки навик да си залагате 5 до максимум 20 минути на ден. Не повече. Ако още от началото си заложите дълго време за изпълнение – това в началото действа вдъхновяващо, но в един момент става доста натоварващо и води до нежелание да продължим. Кратката продължителност ни дават възможност да сме гъвкави, да забелязваме по-ясно кое работи за нас и най-важното – да запазим усещането си за игра. :)

• Да нарушаваме навика е също толкова важно, колкото и да го спазваме. ;) В нашата Програма следваме правилото на Парето – 80% изпълняваме навика и 20% нарушаваме навика. :) Защо по дяволите нарушаваме навика, ще кажете вие? На първо място – защото сме хора все пак! :) И на второ място – защото перфекционизма не само не е секси, ами и не е полезен за поддържане на полезни навици. :) Полезните и здравословни навици не са такива, които никога не нарушаваме, а такива, които живеем в по-голямата част от дните си – 70…80% от времето. В останала част – нарушаваме навика с пълна сила! Тези малки съгрешения са всъщност много важна част от поддържането на навика жив в нашия живот. С всяко съгрешение ние се отдалечаваме от навика и така осъзнаваме по-ясно неговата полза. С всяко отдалечаване от навика – намираме нов път да се върнем към него. Колкото повече пътища към полезната си рутина имаме, толкова по-лесно и бързо ще се връщаме към нея занапред. :) Ако ви е интересно – повече за силата на съгрешенията може да прочетете ТУК.

• Ако не можете или нямате време да изпълнявате навика – четете само дневните кратки послания, които резонират с вас. Програмата за полезни навици е дългосрочна и работим в реални условия! Ясно е, че винаги се случва нещо, което ни изважда от полезната рутина, която упражняваме тук. Пътуване, извънредни ситуации в работата, в семейството или просто не сме на кеф – нещо винаги се случва. :) В такива моменти е ОК да не си изпълнявате дневната практика, но е хубаво да си четете дневните послания. Колкото повече четем за една идея, толкова повече я осъзнаваме, разбираме, свикваме с нея като принцип, който ни ръководи в живота. В будизма има вярване, че един човек е нужно да чуе или прочете едно послание поне 700 пъти преди напълно да го осъзнае и то реално да повлияе върху качеството на живота му. Именно затова дори и да не изпълнявате практиката си, четете дневните послания, за да може идеята за тях да уляга в съзнанието ви. :)

Четейки посланията – това създава в нас замисляне. :) Когато факторът „замисляне за нещата“ възникне в главата ни, това малко по малко ни подтиква и към реално действие. :) От там насетне – всяко положително действие, носи положителен резултат. :)

• Ако не ви се получава практикуването на навика – не изпадате в самообвинения, а просто анализирате ситуацията и го адапритайте така че да е най-приятно за вас и да отговаря на вашето ежедневие в този момент. Това, че един навик не се е получил от първия път е най-естественото нещо, което може да се случи. Ако нещо не се е получи – това носи много ценна информация за това как бихте могли да промените изпълнението на навика, за да проработи за нас. Затова, ако нещо в изпълнението не ви се получава – вместо да изпадате във вътрешни самообвинения и самосъжаление – сядате в деня на ревизията и на база на това кое не ви се е получило си създавате нов, по-адаптиран за вас и вашето ежедневие план за изпълнение.

Ако в даден момент получите усещането, че изоставате – уточнявам – не „наваксвате“, не се вайкате, а просто се връщат към изпълнението на навика и продължавате напред заедно с нас. В движението ще научите това, което е имало да научите. :) За поддържане на дълготрайни полезни навици в ежедневието ни има само две правила: 1. Изграждаме навика и 2. Връщаме се към навика когато (не „ако“, а „когато“) по един или друг повод се отдалечим от него. :)

• Да се забавляваме. :) Изграждането на полезни навици следва да е забавен процес. Верно, понякога е дискомфортно и трудно, но в тази Програма освен всичко друго се учим да не бягаме от трудното, а да се забавляваме заедно с него. Така, по една малка стъпка всеки ден, си създаваме живот, който си струва да бъде изживян. :)

 

Това е, другари! :) Щастлива съм, че се включвате заедно с нас в това приключение. :) Стремете се да пречупвате всичко през своята собствена призма, адаптирайте по свой собствен начин, експериментирайте и откривайте подходите, които най-добре пасват лично за вас, и вашето ежедневие. :) Програмата ще ви помогне това да се случи! :)

Ако имате допълнителни въпроси – свържете се с мен ТУК или пишете в групата ни във Фейсбук. :)

 

Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в ежедневието ни. :)