Добре дошли! :)

 

Радвам се, че се включваш в Програмата за изграждане на полезни навици! Очаква те едно прекрасно приключение, в което всекидневно откриваме и създаваме себе си. По една малка стъпка напред всеки ден! :)

Полезните навици създават повече спокойствие, будност и енергия в нас, и помагат да поддържаме ежедневието си по-целенасочено и вдъхновяващо. По този начин започваме да имаме повече капацитет, фокус и енергия да реализираме целите, които са наистина важни за нас. Резултатите от практикуването на полезни навици в ежедневието се натрупват постепенно във времето и създават осезаеми, и дългосрочни подобрения за нас и живота ни. :)

 

По-долу ще намериш въвеждащата информация за Програмата за полезни навици. Прочети я, за да знаеш какво да очакваш от Програмата и как да имаш най-голяма полза от участието си в нея (ако нямаш време за четене, може да прочетеш само удебелените изречения ;)).

 


*Авторски права:

Моля имайте предвид, че не е коректно споделянето на вашите данни за достъп в alephia.net, както и копиране, препращане на имейли и съдържание от alephia.net към ваши познати, приятели и близки, които не са заплатили своето участие. Съобразяването с авторските права е проява на уважение към нас и авторското ни съдържание.  :)

 


*Информация за изпълнение на Програмата: :)

Всеки ден на email-a си ще получавате вдъхновяваща насока от Програмата за полезни навици. Ако искате да получавате информацията на друг e-mail от този, с който сте се регистрирали – може да ни пишете на info@alephia.net и ще го променим. :) Моля в деня след регистрацията ви да проверите дали сте получили дневния сутрешен e-mail от Alephia. Ако не сте го получили в inbox – проверете дали е в “спам”, “рекламни”, папка “категории” или някоя друга папка във вашата поща. Ако имейла е там – добавете го моля в листата с контактите си, за да сте сигурни, че ще получавате ежедневните послания от Програмата във вашия inbox. :) Ако пък не намерите никъде e-mail от Alephia – свържете се с нас ТУК, за да коригираме нещата. :) От там насетне ще получавате всеки ден послани от Програмата. В случаи, че някой ден послание ви липсва, проверете отново в спам или другите папки в пощата си, или ни пишете ТУК. :)

Първите две послания, които ще получите за всеки навик са две по-дълги статии с цел да се създаде обща визия за изграждане на конкретния навик и да имате ясна техника как ще го практикуваме. След това всеки ден ще получавате кратки послания с допълнителни насоки за размисъл, експериментиране и саморефлексия. :) В рамките на всеки модул има ежедневни послания, 5-6 статии и един полезен уебинар. :) 

Моля имайте предвид, че Програмата за изграждане на полезни навици е проект, който върви постоянно и човек има достъп до съдържанието в сайта само докато е регистриран участник в Програмата. 

Включете се и в нашата FB група ТУК :) – това е ФБ пространството, в което споделяме допълнителна информация и опит, за да направим изграждането на полезните навици по-лесно и приятно за нас. :) 

 


*Как да получите най-голяма полза от тази Програма.

Най-голяма полза от Програмата за полезни навици може да имате като четете и изпълнявате само това, което резонира за този момент с вас, а не да се стремите да четете и правите всичко. Вие ще получавате послание от Програмата всеки ден и ако се стремите всеки ден да четете и изпълнявате всичко – това ще ви създаде неприятно усещане и напрежение. Наи-ценно е ако можете да прочетете първите две статии, на базата на които да си направите план за изпълнение на навика, съобразен изцяло с това как на вас ви е най-приятно и удобно. От там нататък – четете само посланията, които предизвикват любопитство във вас и пропускайте онези, които не резонират или които естествено остават непрочетени. Идеята на Програмата не е да храни перфекционизма ни да правим чинно всеки ден всичко (това е нереалистично и не работи дългосрочно). Идеята е да имаме всеки ден нещо, което да ни напомня за една по-полезна и вдъхновяваща рутина в ежедневието ни. 

За тези повече от 7 години забелязахме следното – хората, които започват Програмата и изискват от себе си всеки ден да четат и изпълняват – бързо се отказват и не получават голяма полза (все пак това става като още едно задължение в деня ви, което не носи приятно усещане). А хората, които четат само това, което резонира с тях, не се вкопчват да изпълняват всичко и взимат само това, което е най-приятно за тях – тези хора не само остават най-дълго, но и имат най-добри резултати.

Любопитството, усещането за игра, експериментирането с това, което ни е приятно и пълно пускане на нещата, които не са за нас – това е начинът, по който бихте могли да извлечете най-голяма полза от тази Програма. :)

Написаното по-горе се отнася за всички участници и най-вече се отнася за тези, които се включват за цялата Програма. Това са 12 навика, 365 дни – нормално е едни навици да са ви по-любопитни, а други не. Нормално е за едни да имате желание да практикувате, а за други не. Всеки ден ще имате напомняне да работите в градивна насока. Когато тази насока ви мотивира за действие, направете го. Ако не – пропуснете този ден без да му задавате значение, че вие не ставате, че всеки ден всичко “трябва” да се следва и т.н. Ако няколко дни подред не сте чели послания – може да ги четете два пъти на седмица. А може просто тези, които не сте прочели да ги пуснете изцяло. Създайте си лекота по пътя, пускайте смело това, което не е стигнало до вас и просто продължате напред.

Вие ще усещате това обучение на моменти хаотично или изискващо. Вие ще се проваляте. Ще пропускате някои дни. Или дори месеци. И това е супер! Защото това е част от идеята на Програмата. Да отпадаме от рутината си и после съзнателно да се връщаме към нея. Отново и отново. Да откриваме кое работи за нас, кое не, кое може да адаптираме за себе си, така че да продължим напред по свой автентичен подход, който работи лично за нас. Т.е. няма значение колко дни сте чели или упражнявали един навик. Единственото, което има знаечение е когато отпаднете от полезната си рутина и навик, всеки път все по-бързо да се връщате към него, по начин, който е още по-подравнен за вас и вашето ежедневие. 

 


*Допълнителни насоки. По-горе са описани най-важните насоки за Програмата. По-долу споделям някои допълнителни насоки, които могат да са ви полезни при изпълнението на всеки навик. 

• Всеки сам определя кога ще си изпълни своя навик. Няма уречени часове за изпълнение – всеки участник ще бъде ангажиран от 5 до 30 минути на ден във време, което е удобно за самия него. Правите си план и си работете в свое собствено темпо. Всяка седмица правим ревизия, в която всеки преценява дали има нужда да промени първоначалния си план, така че да е по-адаптиран за него и неговото ежедневие. Така тестваме различни подходи, за да открием кое работи за нас. :)

• Наблягаме на постоянство, а не на продължителност. :) За всеки навик вие си определяте колко продължителна да е вашата лична практика, но ви обръщам внимание, че за създаване и поддържане на един дългосрочен навик е важно постоянството, а не продължителността. Затова съветът ми е за всеки навик да си залагате 5 до максимум 20 минути на ден. Не повече. Ако още от началото си заложите дълго време за изпълнение – това в началото действа вдъхновяващо, но в един момент става доста натоварващо и води до нежелание да продължим. Кратката продължителност ни дават възможност да сме гъвкави, да забелязваме по-ясно кое работи за нас и най-важното – да запазим усещането си за игра. :)

• Да нарушаваме навика е също толкова важно, колкото и да го спазваме. ;) В нашата Програма следваме правилото на Парето – 80% изпълняваме навика и 20% нарушаваме навика. :) Защо по дяволите нарушаваме навика, ще кажете вие? На първо място – защото сме хора все пак! :) И на второ място – защото перфекционизма не само не е секси, ами и не е полезен за поддържане на полезни навици. :) Полезните и здравословни навици не са такива, които никога не нарушаваме, а такива, които живеем в по-голямата част от дните си – 70…80% от времето. В останала част – нарушаваме навика с пълна сила! Тези малки съгрешения са всъщност много важна част от поддържането на навика жив в нашия живот. С всяко съгрешение ние се отдалечаваме от навика и така осъзнаваме по-ясно неговата полза. С всяко отдалечаване от навика – намираме нов път да се върнем към него. Колкото повече пътища към полезната си рутина имаме, толкова по-лесно и бързо ще се връщаме към нея занапред. :) Ако ви е интересно – повече за силата на съгрешенията може да прочетете ТУК.

• Ако не можете или нямате време да изпълнявате навика – четете само дневните кратки послания, които резонират с вас (и не четете това, което в този момент не резонира с вас). Програмата за полезни навици е дългосрочна и работим в реални условия! Ясно е, че винаги се случва нещо, което ни изважда от полезната рутина, която упражняваме тук. Пътуване, извънредни ситуации в работата, в семейството или просто не сме на кеф – нещо винаги се случва. :) В такива моменти е ОК да не си изпълнявате дневната практика, но е хубаво да си четете дневните послания. Колкото повече четем за една идея, толкова повече я осъзнаваме, разбираме, свикваме с нея като принцип, който ни ръководи в живота. В будизма има вярване, че един човек е нужно да чуе или прочете едно послание поне 700 пъти преди напълно да го осъзнае и то реално да повлияе върху качеството на живота му. Именно затова дори и да не изпълнявате практиката си, четете дневните послания, за да може идеята за тях да уляга в съзнанието ви. :)

Четейки посланията – това създава в нас замисляне. :) Когато факторът „замисляне за нещата“ възникне в главата ни, това малко по малко ни подтиква и към реално действие. :) От там насетне – всяко положително действие, носи положителен резултат. :)

• Ако не ви се получава практикуването на навика – не изпадате в самообвинения, а просто анализирате ситуацията и го адапритайте така че да е най-приятно за вас и да отговаря на вашето ежедневие в този момент. Това, че един навик не се е получил от първия път е най-естественото нещо, което може да се случи. Ако нещо не се е получи – това носи много ценна информация за това как бихте могли да промените изпълнението на навика, за да проработи за нас. Затова, ако нещо в изпълнението не ви се получава – вместо да изпадате във вътрешни самообвинения и самосъжаление – сядате в деня на ревизията и на база на това кое не ви се е получило си създавате нов, по-адаптиран за вас и вашето ежедневие план за изпълнение.

Ако в даден момент получите усещането, че изоставате – уточнявам – не „наваксвате“, не се вайкате, а просто се връщат към изпълнението на навика и продължавате напред заедно с нас. В движението ще научите това, което е имало да научите. :) За поддържане на дълготрайни полезни навици в ежедневието ни има само две правила: 1. Изграждаме навика и 2. Връщаме се към навика когато (не “ако”, а “когато”) по един или друг повод се отдалечим от него. :)

• Забавлявайте се! :) Изграждането на полезни навици следва да е забавен процес. Верно, понякога е дискомфортно и трудно, но в тази Програма освен всичко друго се учим да не бягаме от трудното, а да се забавляваме заедно с него. Така, по една малка стъпка всеки ден, си създаваме живот, който си струва да бъде изживян. :)

 

Това е, другари! :) Щастлива съм, че се включвате заедно с нас в това приключение. :) Стремете се да пречупвате всичко през своята собствена призма, адаптирайте по свой собствен начин, експериментирайте и откривайте подходите, които най-добре пасват лично за вас, и вашето ежедневие. :) Програмата ще ви помогне това да се случи! :)

Ако имате допълнителни въпроси – свържете се с нас ТУК или пишете в групата ни във Фейсбук. :)

 

Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни навици в ежедневието ни.