Вместо да планирате следващата си отпуска, по-добре си планирайте живот, от който не искате да избягате!

Сет Годин

Ние и нашият живот сме изтъкани от милиони привички, които следваме всеки ден, всеки час и всяка минута. Изследванията показват, че над 40% от дейностите, които правим през деня са всъщност навици. Това означава, че през почти половината от времето си, ние действаме на автопилот. Тези навици обаче, всъщност са действия, които носят определени резултати в нашия живот. Иначе казано – ние може да контролираме 40% от резултатите, които получаваме в живота си, като само контролираме навиците си. Реално ние можем да променим 40% от живота си чрез своите навици. Не е ли това наистина вдъхновяващо?!? :)

Това, което хората наричаме своя съдба е всъщност системата от навици, която  сме си изградили и ежедневно следваме. Следователно единствения начин да променим съдбата си е като променим навиците си. :)

Почти всяка наша мисъл, действие или реакция се основава на някакъв наш вече изграден навик. Навик е да си оправяме леглото сутрин или да оставим друг да го направи. Навик е да сме разхвърляни или подредени. Навик е да пием кафе всяка сутрин или да нямаме нужда от такова. Навик е да ядем качествена храна или да не се съобразяваме какво приемаме в тялото си. Навик е да слушаме хората или постоянно да ги прекъсваме. Навик е да оставаме спокойни в напрегнати ситуации или да реагираме емоционално. Навик е да мислим критично или винаги да се съгласяваме. Навик е да бъдем проактивни или реактивни. Навик е да бъдем идейни или да си мислим, че нямаме никаква креативност в себе си. Навик е да бъдем самоуверени или да бъдем стеснителни и т.н.

Навиците са като шаблон, като модел, като реакция, която използваме в дадена ситуация и при определени условия, но често изобщо не осъзнаваме защо ползваме точно този модел на поведение, защо мислим и вземаме решения точно по този начин или защо реагираме точно така, както го правим.

Повечето от навиците ни са такива, които много рядко поставяме под въпрос. Или ако им обърнем внимание, по-скоро ги отдаваме на своя характер, ситуацията, в която се намираме или времето, в което живеем. А понякога сме наясно за силите, които ни движат, но сме прекалено заети или ни мързи да им обърнем внимание, за да ги изследваме, разберем и оптимизираме. Истината е, че нашите навици са нещо като дишането – действие, което правим и е изключително важно за нашия живот, но не обръщаме внимание, че го правим и че зависи изцяло от нас.

Спрете да дишате и ще разберете значимостта на навиците в живота ни!

Полезните навици могат да ни спестят време, да ни спечелят пари, да ни направят успешни и определено могат да ни свалят излишните килограми. :) От друга страна изградените лоши навици могат много да ни навредят. Те обикновено ни карат да сме хаотични, непоследователни, пасивни, негативни и мързеливи. Щом даден навик е опасен за сегашното или бъдещото ни добруване, е необходимо да го неутрализираме и да го заменим с такъв, който ще добави полезност към нашия живот. Такъв, който ще доведе до желания от нас резултат. :)

 

Полезните навици, които изграждаме и надграждаме в Програмата са:

 

Какво получавате при изграждане на полезни навици?

  • Повече енергия. Най-важният ресурс на човек не е времето, а енергията и фокусът му!

Следвайки погрешни навици, човек често още със събуждането си се чувства уморен, а след работа не е в състояние да измисли какво да вечеря, камо ли как да подобри живота си! Дори и да имаме на разположение много време, ако навиците не ни осигуряват достатъчно енергия – няма да имаме сили да променим каквото и да било. Следват хронична умора, липса на желание за развитие, неудовлетвореност, затлъстяване и прочие.

Изграждането на добри навици е насочено именно към пестене на енергия, така че да имаме по-големи резерви от нея – физическа, ментална и духовна. Как? Като ни помагат да влезем в състоянието на създатели на живота си, а не просто на негови консуматори. Защото само когато имаме необходимата енергия, тогава можем постигнем това, което искаме в живота си.

  • Увеличен когнитивен бюджет (способност да взимаме добри решения). Колкото повече решения взимаме от своето събуждане (какво да облека, какво да ям, от къде да мина, с какво да започна и т.н.) толкова повече намалява нашия когнитивен бюджет с течение на деня. Навиците ни помагат да автоматизираме ежедневните си тривиални решения и по този начин ни спестяват енергия и когнитивен бюджет, които след това да може да използваме за по-смислени и важни решения, които да добавят стойност в живота ни. Колкото повече и по-добри навици изградим, толкова по-енергийноефективни сме и следователно толкова по-добри решения може да взимаме.
  • Подобряване на визията занапред. Ако човек види и усети хубавата страна на живота (добрите навици), след това много трудно толерира лошата страна (лошите навици). Изграждането на успешни навици издига човек на едно ново ниво, от където ясно може да направи сравнение между това как се е чувствал преди и как се чувства сега. А само когато усетим разликата между тези две състояния, ние добиваме визия за това колко по-добър може да бъде животът ни и си създаваме стабилна мотивация да работим за по-доброто си бъдеще. В противен случай стоим в сегашното си положение, може би усещаме, че нещо не е наред, може би – не, но мислим, че това е задоволително и ни устойва. А дори и да искаме промяна – не знаем накъде и към какво да се запътим. Изграждането на добра система от навици освобождава време и място да се родят важните неща в живот ни и ни помага ясно да видим къде искаме да стигнем занапред.

Истината е, че ти не откриваш себе си, а създаваш себе си. Следователно не трябва да разбереш кой си, а да определиш Кой Искаш да Бъдеш. Мисли за това често, докато ти стане съвсем ясно.

Действай изцяло според това кой избираш да бъдеш. Защото има само една причина да се прави каквото и да било: за изява на това Кой Си Ти. Съществува и само една причина да се разрушава каквото и да било: защото то вече не е изява на това Кой Искаш Да Бъдеш. Защото то вече не те отразява, не те представя.

„Разговори с Бога“ – Нийл Уолш

Прочетете още:

Или директно се включи заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици. :)