Вместо да планирате следващата си отпуска, по-добре си планирайте живот, от който не искате да избягате!

Сет Годин

Ние и нашият живот сме изтъкани от милиони привички, които следваме всеки ден, всеки час и всяка минута. Изследванията показват, че над 40% от дейностите, които правим през деня са всъщност навици. Това означава, че през почти половината от времето си, ние действаме на автопилот. Тези навици обаче, всъщност са действия, които носят определени резултати в нашия живот. Иначе казано – ние може да контролираме 40% от резултатите, които получаваме в живота си, като само контролираме навиците си. Реално ние можем да променим 40% от живота си чрез своите навици. Не е ли това наистина вдъхновяващо?!? :)

Това, което хората наричаме своя съдба е всъщност системата от навици, която  сме си изградили и ежедневно следваме. Следователно начинът да променим голяма част от съдбата си е като променим навиците си. :)

Почти всяка наша мисъл, действие или реакция се основава на някакъв наш вече изграден навик. Навик е да си оправяме леглото сутрин или да не го направим. Навик е да сме разхвърляни или подредени. Навик е да пием кафе всяка сутрин или да нямаме нужда от такова. Навик е да се храним здравословно или да не се съобразяваме какво приемаме в тялото си. Навик е да слушаме хората или постоянно да ги прекъсваме. Навик е да оставаме спокойни в напрегнати ситуации или да реагираме емоционално. Навик е да мислим критично или винаги да се съгласяваме. Навик е да бъдем идейни или да не използваме креативността в себе си. Навик е да бъдем самоуверени или да бъдем стеснителни и т.н.

Повечето от навиците ни са такива, които много рядко поставяме под въпрос. Или ако им обърнем внимание, по-скоро ги отдаваме на своя характер, ситуацията, в която се намираме или времето, в което живеем. А понякога сме наясно за силите, които ни движат, но сме прекалено заети или ни мързи да им обърнем внимание, за да ги изследваме, разберем и оптимизираме. :) Реално нашите навици са нещо като дишането – действие, което правим и е изключително важно за нашия живот, но не обръщаме внимание, че го правим и че зависи изцяло от нас.

Спрете да дишате и ще разберете значимостта на навиците в живота ни!

Полезните навици могат да ни спестят време, да ни спечелят пари, да ни направят успешни и определено могат да ни свалят излишните килограми. :) От друга страна изградените лоши навици могат доста да ни навредят. Те обикновено ни карат да сме хаотични, непоследователни, пасивни, негативни и мързеливи. Щом даден навик отнема от сегашното или бъдещото ни добруване, е необходимо да го забележим и заменим с такъв, който ще добави полезност към нашия живот. :)

 

Полезните навици, които изграждаме и надграждаме в Програмата са:

 

Какво получавате при изграждане на полезни навици?

  • Повече енергия. Най-важният ресурс на човек не е времето, а енергията и фокусът му! Следвайки лоши навици, човек често още със събуждането си се чувства уморен, а след работа не е в състояние да измисли какво да вечеря, камо ли как да подобри живота си! Дори и да имаме на разположение много време, ако навиците не ни осигуряват достатъчно енергия – няма да имаме сили да променим каквото и да било. Следват хронична умора, липса на желание за развитие, неудовлетвореност, затлъстяване и прочие. Изграждането на полезни навици е насочено едновременно към пестене на енергия, която може би отдаваме към неужни насоки и заедно с това – увеличаване на енергията ни – физическа, ментална и духовна.
  • Способност да взимаме по-добри решения за важните за нас сфери в живота. Колкото повече решения взимаме от своето събуждане (какво да облека, какво да ям, от къде да мина, с какво да започна и т.н.) толкова повече намалява нашия когнитивен бюджет с течение на деня. Навиците ни помагат да автоматизираме ежедневните си тривиални решения и по този начин ни спестяват енергия и когнитивен бюджет, които след това да може да използваме за по-смислени и важни решения, които да добавят стойност в живота ни. Колкото повече и по-добри навици изградим, толкова по-енергийноефективни сме и следователно толкова по-добри решения може да взимаме.
  • Подобряване на визията ни занапред. Когато оставяме ежеднвието ни да върви “по течението” ние обикновено живеем хаотично и следователно в повечето време сме доста изморени (ако не физически, то ментално и емоционално). А дори и по някое време да искаме някаква промяна – не знаем какво да направим и към какво да се запътим. Аз силно вярвам, че изграждането на полезни навици освобождава време и място да се родят важните неща в живот ни и ни помага ясно да видим на къде е най-добрата следваща стъпка напред. А заедно с това реално имаме енергията да го направим. Ето защо винаги казвам, че ако човек знае, че иска по някакъв начин да подобри живота си, но не знае от къде да започне – изграждането на полезни навици е точно за вас! И Програмата прави това изключително вдъхновяващо и приятно за вас да изградите 12 от най-полензите навика в ежедневието си. След 6 до 12 месеца вие сами ще усетите увеличената будност и яснота за себе си.

Истината е, че ти не откриваш себе си, а създаваш себе си. Следователно не трябва да разбереш кой си, а да определиш Кой Искаш да Бъдеш. Мисли за това често, докато ти стане съвсем ясно.

Действай изцяло според това кой избираш да бъдеш. Защото има само една причина да се прави каквото и да било: за изява на това Кой Си Ти. Съществува и само една причина да се разрушава каквото и да било: защото то вече не е изява на това Кой Искаш Да Бъдеш. Защото то вече не те отразява, не те представя.

„Разговори с Бога“ – Нийл Уолш

Включете се заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици. :)