B2LFGi2CMAA4JJm.jpg-large-e1449472253404

Опитаха да ни заровят под земята. Не осъзнаваха, че ние сме семената!

Мексиканска поговорка

По-долу може да намерите по-детайлна информация за Програмата – как се изпълнява, какви са принципите, заложени в нея, как става заплащането и регистрацията, как става отписването и други уточняващи въпроси.

Ако имате някакви допълнителни въпроси – може да ни пишете ТУК. :)

Обща информация за Програмата

По-долу ще намерите кратка обобщена информация относно Alephia – Програмата за изграждан на полезни и здравословни навици: :)

 • Работа по един навик за всеки отделен месец. В Програмата за изграждане на полезни и здравословни навици всеки месец заедно се концентрираме, изследваме и придобиваме по един полезен навик в рамките на 5 до 30 минути на ден, а след това продължаваме със следващ, надраждащ навик. :) Препоръчително е да се изградят всички навици за по-голяма синергия и ефективност, но всеки има и възможността да се включи само в модулите, които представляват интерес за него. :) ;
 • Може да се включите в Програмата, независимо в кой град или държава се намирате. Тя се изпълнява изцяло он-лайн (от вашия компютър) за всяка от посочените дейности, така че никой да не е ограничен от време и пространство!;
 • Може да се включите по всяко едно време на изпълнение на Програмата – от януари до декември. :)
 • Модулите ще се изпълняват последователно във времето, т.е. ако например искате да се включите за темата „медитация“ ще трябва да се включите от месец май;
 • Някои модули ще бъдат по-интензивни и физически дейни (като разтребването например), а други ще бъдат по-лежерни и ще изискват повече размисъл (като Благодарността и утвържденията например). И двата подхода са чудесни, атрактивни и важни. А също и двата подхода ще изискват вашата ангажираност, независимо дали тя е повече или по-малко. :)
 • Няма уречени часове за изпълнение на навика всеки ден – всеки участник ще бъде ангажиран от 5 до 30 минути на ден, във време, което е удобно за него самия и което си е определил предварително! :) Освен всичко, в тази Програма развиваме умението си да бъдем свободни и да работим със своята свобода!
 • Веднъж месечно ще се провежда он-лайн уебинар, където ще обсъждаме до къде сме стигнали, как да преодолеем евентуалните спънки, споделяне на опит и резултати, въпроси за конкретни ваши случаи и прочие. Може да участвате на живо в уебинара или може после да си го гледате на запис;
 • Информация за ежедневните насоки по изграждане на всеки навик, статиите, уебинара и допълнителните материали ще получавате на своя e-mail. :)
Начин на комуникация в Програмата

Основният начин, по който ще разменяме информация по изграждан на навиците са кратките ежедневни сутрешни e-mail-и. Всеки един ден, на своя e-mail (този, с който вие сами сте се регистрирали или този, който сте ни предоставили за регистрация при записване) ще получавате напомняния и насоки за изпълнение на навика, за който работим в съответния месец. Тези мейли ще включват най-различни неща, като например:

 • статии с обяснения и насоки за по-лесното изграждане на навика;
 • линкове към нашата FB група за споделяне, подкрепа и мотивация;
 • задание за едно или повече месечни предизвикателства;
 • информация за уебинара за съответния месец;
 • линкове към допълнителни материали (статии, видеа и прочие), свързани със съответния навик, за който прецени, че желае да се ангажира допълнително с изграждания навик
 • кратки текстове и въпроси за размисъл и вдъхновение в дадения ден;
 • или просто инструкции to keep calm за деня. :)

Други начини за комуникация между всички нас ще са:

 • Настоящия сайт на Програмата за полезни и здравословни навици. На сайта ще се публикуват статиите за съответния навик, допълнителните материали за него, както и ще е мястото, където ще се срещаме он-лайн  за месечния уебинар. :)
 • FB група Тази група ще е само за участниците в Програмата. При регистрация, всеки ще бъде поканен да се включи в нея. Идеята на групата е да общуваме, споделяме, подкрепяме и да се вдъхновяваме всички заедно и взаимно. Силата и мотивацията, която човек има в група е много по-голяма, отколкото ако изграждаме навиците си сами и по отделно. В тази Програма ще сме хора с общи интереси и желание за развитие и ще бъде много по-лесно да стигнем далеч в целите си ако вървим заедно. В тази група може да се запознаете с другите участници, да се свържете с тях, да им предложите да изпълнявате навика заедно с тях, да си намерите accountability buddy, с който да се държите отговорни дали сте си изпълнили навика през деня и прочие. Изобщо, всички заедно може да направим тази група изключително полезна и вдъхновяваща за всички. Нали знаете – бързо се стига ако си сам, но далеч се стига ако си с компания. :) Използвайте тази група за споделяне, моля. :)

 

На какво да наблегнем при изпълнение на Програмата?

При изпълнението на всеки един навик е необходимо да се концентрираме най-вече върху 5 неща:

 • Да помним да изпълняваме навика;
 • Да помним да нарушаваме навика; :)
 • Да помним, че за изграждане на един наистина дългосрочен и траен навик трябва да вървим с много малки крачки, да отделяме малко време за изпълнение, но да бъдем постоянни;
 • Да помним, че ако по някаква причина не можем или нямаме време да изпълняваме навика е важно да четем дневните кратки послания;
 • Да сме търпеливи със себе си.

 

Защо е важно постоянно да си припомняме да изпълняваме навика?

Чудили ли сте се какво стои между това да говорите за нещо, да искате да го направите и това реално да го направите? Очевидно има стъпка, която трябва да се направи между тях, но каква реално е тя? Кое е нещото, което споява мисли, думи и действия в една посока? Тайната съставка е повторението – то е най-силният принцип при изграждане на всеки навик. Различни изследвания показват, че едно действие се превръща в навик след повторение от 21 до 100 дни. Т.е. тогава на човек му става по-трудно да не направи действието, отколкото да го направи, което реално означава, че навикът е изграден. В будистката култура откриваме абсолютно същия принцип в обучението им – принципът на 700-тинте повторения. :) Според будистите, за да може едно послание, идея или мисъл не само да ни вдъхнови, зарадва или мотивира краткотрайно, но и да ни подтикне към действие с реални резултати, то ние трябва да чуем, премислим и разгледаме аспектите на това послание, идея или мисъл поне (поне!) 700 пъти. :) Именно неизпълнението на този принцип държи много хора в капана, където разстоянието между думи и действия е голямо. И тази пропаст убива всички големи потенциални възможности за развитие. Нашата програма дава голям фокус именно на повторението – чрез въпросници, всекидневни кратки послания, допълнителни статии, уебинари и предизвикателства, заедно и постоянно ще си повтаряме разни неща, така че всеки от нас да достигне своето 700-тно повторение,  което ще ни помогне не просто да мислим за по-добър начин на живот, но и да го живеем наистина! :)

 

Защо е важно постоянно да си припомняме да нарушаваме навика?

Защото сме хора – на първо място! :) И защото полезните и здравословни навици не са такива, които никога не нарушаваме, а такива, които сме приели за част от живота си и ги живеем в по-голямата част от дните си – 70..80% от времето. В останала част – трябва да нарушаваме навика! С пълна сила! И с пълното съзнание, че това е важна част от поддържането на навика жив в нашия живот. В тази Програма нито сме съвършени, нито търсим да бъдем такива, защото да бъдем съвършени значи да спрем развитието си! Повече по темата може да прочетете тук.

 

Защо е важно да си заложим малки крачки при изграждането на навика?

Тук само ще ви споделя любимия цитат на Жоро от Марк Твен…другото сами ще го разберете:

Навикът си е навик, трябва да се изгражда кротко, защото ако човек иска да отиде някъде – не се хвърля през прозореца, за да стигне по-бързо, а слиза по стълбите една по една – именно така се изграждат и навици!

Марк Твен

Казано на кратко – няма нужда от ненужни напъни…:)

Защо е важно да четем дневните кратки послания, дори и да не изпълняваме навика?

Ако по някаква причина не можем или нямаме време да изпълняваме навика е важно да четем дневните кратки послания, защото именно там е най-голямата сила на будистката практика на 700-тинте пъти. Колкото повече четем за една идея, толкова повече ние свикваме с нея като нещо естествено, тя узрява и се настанява в нас като възглед от живота ни. По този начин, дори и само с четене на ежедневните кратки послания, ние свикваме с полезните модели, започваме да ги разпознаваме в света около нас и съответно накрая започваме да ги разпознаваме и в нас самите. Малко по малко, с натрупване на всички ежедневни послания, нивото ни на осъзнатост се вдига и това в един момент автоматично предизвиква действията ни да са в положителна за нас посока. А именно действието е нашата цел в тази Програма за изграждане на навици – положителното действие, което носи положителен резултат.

 

Защо е важно да сме търпеливи със себе си?

В процеса на изграждане на един навик всеки минава през различни етапи. Много рядко, но все пак е възможно да ви се получи да изградите супер траен навик бързо, целеустремено и без проблеми. Все пак, ако не сте от видовете, посочени в червената книга за изчезващи видове – това значи, че най-вероятно ще минете и през най-различи състояния при изграждане на всеки един навик. От начало може да сте вдъхновени да го изградите, после обикновено ще ви стане малко скучно, дори досадно, после може да решите, че този навик не е за вас и да го зареже. След това обаче, виждайки че негативните усещания след спирането на навика се връщат – сигурно отново ще погледнете към изграждането му. И така нататък, и така нататък. С едни навици ще е по-лесно, с други – по-трудно. Понякога е хубаво да минем през всеки един от тези етапа, за да изградим едни наистина силни и трайни навици, защото минавайки през всички тях, ние все повече и повече осъзнаваме и усещаме тяхната полезност за себе си. Това е един процес, който за някои хора или за някои навици отнема дни или месец, но за други отнема понякога години. И ние трябва да бъдем търпеливи по време на този процес, да се наблюдаваме и изследваме с интерес, защото … с напъване така или иначе няма да стане. :) Трябва да сме търпеливи към себе си, да гледаме дългосрочно и да сме наясно, че това е процес. Процес на наблюдение на себе си, на размисъл върху това какво правим, защо го правим и как да го направим по-добре.

Търпението не е умение, което показва колко дълго може да чакаш, а умение, което показва какво е твоето поведение и отношение докато чакаш. Нека това поведение и отношение бъде уважително към себе си.

На какво се основава успехът на тази програма – методът

По-долу ще намерите информация за това върху какви практики се основава настоящата Програма, което всъщност показва нейните истински предимства: :)

 • Силата на повторението! Чудили ли сте се какво стои между това да говорите за нещо, да искате да го направите и това реално да го направите? Очевидно има стъпка, която трябва да се направи между тях, но каква реално е тя? Кое е нещото, което споява мисли, думи и действия в една посока? Тайната съставка е повторението – то е най-силният принцип при изграждане на всеки навик. Различни изследвания показват, че едно действие се превръща в навик след повторение от 21 до 100 дни. Т.е. тогава на човек му става по-трудно да не направи действието, отколкото да го направи, което реално означава, че навикът е изграден. В будистката култура откриваме абсолютно същия принцип в обучението им – принципът на 700-тинте повторения. :) Според будистите, за да може едно послание/действие не просто да ни вдъхнови, зарадва или мотивира краткотрайно, то ние трябва да чуем, премислим и разгледаме аспектите на това послание/действие поне (поне!) 700 пъти. :) Именно неизпълнението на този принцип държи много хора в капана, където разстоянието между думи и действия е голямо. А пропастта между тях убива всички големи потенциални възможности за развитие. Нашата програма дава голям фокус именно на повторението – чрез всекидневни кратки послания, допълнителни статии и предизвикателства, заедно всеки от нас ще достигне своето 700-тно повторение,  което ще ни помогне не просто да мислим за по-добър начин на живот, но и да го живеем наистина! :)
 • Силата на фокуса! Колко пъти сте си казвали, че трябва най-накрая да отделите време да помислите наистина как да сте по-организирани, как да имате повече време, как да започнете с по-здравословен начин на живот, как да бъдете по-осъзнат в мислите, думите и действията си или как да внесете малко повече позитивизъм и щастие в дните си? Ако сте като повечето от нас, тези уж важни въпроси винаги остават някъде за другия по-свободен уикенд…за другия по-ненапрегнат месец…за другата по-спокойна година! Разбирате ме на къде бия, нали? Време е! Сега! Програмата за изграждане на навици насочва и държи фокуса ни към наистина важните неща, които ни помагат да бъдем по-енергични, по-будни и по-щастливи. И това се отразява както на личния, така и на професионалния ни живот. А ако някой си мисли, че това отнема време, нека ви кажа, че това е инструментът, който всъщност може да ви освободи най-много време, сили и енергия през деня, месеца, годината, живота. В рамките на 5 до 30 минути на ден е ви покажем как. :)
 • Силата на яснотата! В книгата „Разговори с Бога“, героят пита Бог кога животът му най-накрая ще се потръгне. Отговорът на Бог е: „Ще накараш живота си да „потръгне“, като най-напред мислите ти за него се изяснят напълно“. Повтаряйки всекидневно своите послания и използвайки своя фокус, ние формиране все по-голямо и по-голямо разбиране за себе си, своите цели и начините за тяхното постигане. А когато тази яснота е налице в нас, нашите действия са спокойни и наистина съдържателни!
 • Силата на простотата! :) С лесни и простички стъпки, програмата е създадена така, че да ви отнема от 5 до 30 минути на ден и да се приспособи към всяко ежедневие. Това време е напълно достатъчно, за да може да внедрите новите полезни навици в своето ежедневие, без да трябва да жертвате нещо или да правите компромиси с графикът ви до момента.
 • Силата на общността! Средата около нас ни въздейства и оформя до пълна неузнаваемост. Сами може да проверите по себе си като се замислите, че вие се държите и действате по един начин с едни хора и по-съвсем друг начин с други. Общността, сред която избираме да сме има огромната сила да ни променя. А когато тази общност се състои от хора, които заедно с нас искат да се развиват и вървят напред, ефектът се мултиплицира и ние се чувстваме много по-мотивирани, отговорни и вдъхновени на постигаме своите цели. Заедно с това развиваме един от най-важните принципни в отношенията си с околните хора – принципът „печеля-печелиш“, които абсолютно винаги води до положителни резултати както за нас, така и за околните. Ето защо Програмата за изграждане на навици включва група за общуване, помощ и съдействие между хора, които гледат в една и съща посока – така не само ще постигнем целите си бързо, но и ще стигнем най-далеч във възможностите и успехите си.
 • Силата на творчеството! Нали знаете хората, които постоянно се оплакват от времето, улиците, държавата, света и всичко останало, а в същото време не правят нищо, за да подобрят собственото си положение. Програмата за изграждане на навици дава фокус на това да сме проактивни – т.е. да прехвърлим фокусът си от това, което не можем да променим, към онова, което можем. И така да разберем и наистина да изпитаме силата да бъдем творци на своя живот. Защото когато променяме своите навици, ние реално променяме над 40% от своя живот и осъзнаваме, че да – ние наистина сме творци на живота си! 
 • Силата на синергията! Програмата включва навици, които взаимно се подпомагат и надграждат. Всеки от тях има своята важност и идентичност, но заедно те придобиват т.нар. синергитичен ефект, който създава изключително голяма будност и осъзнатост за нас самите, за хората около нас и ситуациите, които ни се случват. Навиците в програмата са подбрани така, че да се допълват и техният взаимен ефект  да надминава ефекта от сбора на всеки навик по отделно. Затова и препоръката ни е ако не можете да се включите в цялата програма, то да участвате във възможно най-много модули! :)
 • Силата на провала! Както се казва, това е последно в списъка, но в никакъв случай не е последно по важност. Провалът! Онова нещо, което едновременно ни спъва и помага. :) Онази сила, която ни събаря и изправя постоянно. Кой изобщо би посмял да не отдаде нужното внимание на провала? :) В Програмата за изграждане на навици той заема главно място, защото единствено и само той може да ни даде пространството, в което да разберем кой наистина е правилният за нас подход…на изграждане на навици…на действие…на живеене ако щете! Разбира се тук отново се позоваваме на древната мъдрост и т.нар. тибетска практика Tsam, при която, за да успеем в нещо, ние трябва регулярно да се отдръпваме от него. Да го нарушаваме и да се проваляме в него. В тази практика най-важното е да гледаме на този провал не като на нещо, което ни спира, а като на нещо, което ни дава време за размисъл и време за зареждане с нови източници на вдъхновение. Програмата за изграждане на навици е създадена така, че да ни осигурява пространството, в което ако пропуснем да бъдем консистентни и устремени, това да ни помага, а не да ни спъва в нашия прогрес. :)
Начин на заплащане и включване в Програмата

Всеки може да се включи в Програмата за изграждан на навици по всяко време на нейното изпълнение. Не е необходимо да си изкарал първия навик например, за да се включиш във втория – няма подобна зависимост. Да, хубаво е да се участва във всички навици, за да има по-голям синергитичен и цялостен ефект, но всеки може да се включи и само в навиците, които му харесват. :)

За заплащане и регистрация в Програмата има следните опции:

 • Заплащане и регистрация с дебитна/кредитна карта – За заплащане с карта ползваме системата на Braintree, която е една от най-сигурните и наложени системи за картови плащания. След като въведете данните на картата си и натиснете „Включи се”, вашата карта се регистрира към абонаментния план на Програмата. Тъй като има Програмата има 10 дневен тест период, в момента на регистрация не се взимат никакви пари от вашата карта. След изтичане на тестовия период за вас, ако сте решили да продължите участието си – от картата ви ще се вземе таксата за един месец. След това на същото число всеки следващ месец – ще се вземе нова такса за следващия модул. След регистриране на картата, ще бъдете пренасочени към страница, в която да направите своята регистрация и да изберете свое потребителско име и парола, както и да посочите e-mail адрес, който ще използваме за ежедневна връзка с вас. :)
 • Заплащане и регистрация с PayPal Заплащането в PayPal става по следния начин – след натискане на бутона за заплащане в PayPal, ще бъдете пренасочени към сайта на PayPal за потвърждение на плащането. Отново имате 10 дневен тест период, в който да прецените дали ще останете в Програмата. След изтичане на тестовия период PayPal сметката ви се таксува за първия месец, а след това, на същото число в месеца се таксуват останалите модули. :) След потвърждаване на плащането в PayPal, моля натиснете линка от страницата на PayPal към сайта на Alephia, за да направите своята регистрация – потребителско име, парола и e-mail адрес, който ще използваме за ежедневна връзка с вас.
 • Заплащане и регистрация на каса на EasyPay, чрез банков превод или чрез Epay Може да заплатите по един от тези начини, ако за вас е по-удобно. :) В тези случаи имате избор да заплатите участие в цялата Програма, да плащате месец за месец или по друг начин, който би бил удобен за вас. При тях няма как да се автоматизира плащането, затова ако изберете опцията да плащате месец за месец – трябва всеки месец да внасяте своята такса. Ако изберете някой от тези начини на заплащане и регистрация – моля да ни пишете чрез формата за контакт ТУК, като посочите дали искате да се включите в цялата програма (10 модула) или искате да участвате в отделни месеци. :) След това ще се свържем с вас, за да ви изпратим данни за превод и данни за достъп в Програмата. :)

След регистрация в Програмата всеки ще се има потребителско име и парола, с които ще влиза в сайта.

Начин за прекратяване на участие в Програмата

Ако в даден момент решите, че искате да спрете участието си в Програмата за изграждане на навици – може да го направите по следните начини:

 • Ако сте се регистрирали с Paypal  може да прекратите автоматичните си плащания от своя личен PayPal акаунт по следния начин:
  1. Влизате в PayPal акаунта си;
  2. Цъкате на „профил“ (кръгче горе в дясно, на което пише „профил“);
  3. Цъкате на Payments;
  4. Цъкате на Preapproved Payments – там трябва да ви излезе абонамента към Alephia
  5. Цъкате на абонамента и на статус му давате „cancel“.
 • Ако сте се регистрирали с дебитна/кредитна карта или Paypal – може да прекратите автоматичните си плащания като ни пратите мейл ТУК с желание за отписване от Програмата за полезни навици.
 • Ако сте се регистрирали на каса на EasyPay, чрез банков превод или чрез Epay – вашия достъп в Програмата ще бъде валиден от момента на регистрация до момента, до който сте заплатили своето участие в Програмата за изграждане на полезни навици. Ако искате да прекратите участието си – просто няма да внесете следващата такса. :)

 

Aleph е първата буква от старовременна азбука и символизира единството на всичко съществуващо. За нас навиците са силата, която ни дава единство и цялостност, и именно затова избрахме това име :)

Надяваме се престоят ви в тази Програмата да ви забавлява, замисля, усмихва и радва. Изграждайки всички тези полезни навици, идеята е заедно вървим устремено напред! :)

Програмата е създадена с идеята да бъде лесна, приятна, забавна и вдъхновяваща за всички нас. :) Но въпреки това, нека и да е ясно – тук чудеса не предлагаме, тук ние се учим сами да си ги създаваме! Това значи, че Alephia е Програма за изграждане на полезни навици за хора, които са готови да поемат отговорност за своето бъдеще. :)

А ако все още не сте се включил в това великолепно и прекрасно приключение – може да се регистрирате ТУК. :)