Заслепени от омраза. Научните изследвания, които стоят зад негативните емоции.

В книгата си „Промени своите навици, за да промениш своя живот“ Том Корли посочва последните научни изследвания свързани с това как се създават навиците и как влияят те на нашия живот. Той също така обръща внимание на навиците, които ни саботират и пречат да успяваме в живота.

Един от най-широко разпространените навици, които създава живот на нищета е навикът да се поддаваме на негативни емоции, като например омразата.

Ето какво се случва когато оставим да бъдем въвлечени по спиралата… на долу.

Амигдалата е част от вътрешната средна част на мозъка, позната като лимбична система. Тя е богата на невро рецептори за кортизол – стрес хормона. Също така тя се възприема като командния и контролен център на емоционалната част от мозъка ни, основно негативните ни емоции. Тя контролира „бий се или бягай“ състоянието на човек и се активира от негативните ни емоции. Веднъж активирана – нивата на кортизола в организма ни се увеличават и това създава физически и психически стрес. Краткият стрес е добро нещо. Той ни прави по-будни да забележим ако има някаква заплаха около нас, която може да ни нарани или убие. Когато обаче ние се държим здраво за негативите си емоции като омраза, гняв, страх, завист или песимизъм, тогава нивата на кортизол остават постоянно високи, което води да състоянието наречено хроничен стрес.

Хроничният стрес има всякакви вредни последствия върху организма ни, но най-важните са: високо кръвно налягане, мудна имунна система и намалена активност на префронталния кортекс. Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечен удар или инсулт. Мудната имунна система може да доведе до различни инфекции, вируси, респираторни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. А намалената активност на префронталния кортекс уврежда:

  • Способността ни за учене;
  • Способността ни да взимаме бързи и адекватни решения;
  • Планиране за в бъдещето;
  • Поведението ни в социална среда;
  • Контролът върху импулсивните ни подтици;
  • Нарушения в краткосрочната и дългосрочната памет.

Ние задействаме амигдалата, несъзнателната част от нашия мозък, когато се поддаваме на негативни емоции като омраза, гняв, страх, завист или песимизъм. Когато това се случи, съзнателната част от мозъка ни, префронталния кортекс отстъпва.

Когато амигдалата вземе контрола, нашият фокус и будност се стесняват. В следствие на това нашата способност да учим намалява. Ставаме възприемчиви единствено и само за проблемите, и буквално сме неспособни да видим възможностите, които са около нас.

Вие в какво емоционално състояние сте през по-голямата част от деня си? За какво мислите, какво говорите, какви емоции изпитвате най-често?

Хората, които постоянно чувстват омраза, гняв, страх, завист или песимизъм буквално оперират само с половината си мозък. И като резултат от това страда цялата им когнитивна система – те не намират начин да се оправят финансово добре, не са доволни от работата си, изграждат не удовлетворяващи връзки, не са способни да учат нови неща и да се развиват, не могат да видят решенията и възможностите около тях. Резултатът е един не щастлив и разочароващ живот.

Изводът: Начинът ни на мислене е критичен за нашия успех. Да се оставяме да бъдем погълнати от негативни емоции е навик, който ни подкопава. И този подкопаващ навик постоянно търси неща в средата около нас, които да създават в нас негативни емоции. Ако оставим ума си на самотек той ще намери негативното във всичко в нашия живот. Има безброй много неща и хора, които да мразим. Има безброй много неща и хора, на които да се ядосваме. От които да ни е страх. На които да завиждаме. Ние всеки ден сме бомбардирани от външната среда с неща и хора, които да ни създават негативи емоции.

В тази ситуация ние имаме само два избора:

  1. Да се поддадем на тези неща и хора;
  2. Да ги игнорираме.

Полезният навик, който ни гарантира успех в живота е да бъдем непрекъснато бдителни за това да поддържаме позитивен начин на мислене и да игнорираме нещата и хората около нас, който ни предизвикват негативни емоции. Не трябва да оставяме никаква опора за негативните си емоции. Трябва да следим да бъдем позитивни и оптимистични. Винаги. Или поне в 80% от времето си. Нашият успех, здраве и щастие зависят от това. :)

Ако искате да изграждате полезни навици които ни помагат да създаваме и поддържаме в себе си една наистина силна, и позитивна вътрешна среда – очаквам ви заедно с нас на alephia.net/dev. :)

7 Comments

  1. Outstanding post, I believe people should acquire a lot from this weblog its really user pleasant. Maia Saxon Gennifer

  2. Thank you so much for sharing a great information. I appreciate your time and effort in your work. Keep posting. Milena Free Menis

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *