frog-in-water

Залагане на критични точки за ефективно поддържане на изградените полезни навици

 

Предполагам доста от вас са запознати с експеримента, при който когато пускат една жаба в съд с вряла вода – тя веднага изскача от съда с водата. Когато обаче сложим жабата в съд със стайна температура и включим котлона бавнично – жабата си остава вътре и после се сварява без да се усети какво й се случва. Този експеримент може да послужи като обяснение за много неща, но днес го споделям във връзка с поддържането на полезните навици. :)

Например ако вземем здравословното хранене – представете си, че ако днес го нарушите – утре сутрин ще се събудите с 25кг повече – това ще ви направи голямо впечатление – все едно жабата скача във вряла вода. :) Но ако всеки ден не спазваме полезни хранителни навици – то след 5 години ще изглежда сякаш „неусетно“ сме ги качили тези 25 кг. Демек, в този случай сме пуснали бавния котлон и жабата (ние) се вари без да усети. :)

Та, искам да кажа, че за да поддържаме полезните си навици е добра идея да си монтираме термостати в печката. :D Т.е. както сме се разбрали, хубаво е да си чийтваме за един, два дни, дори седмица, но за да не стане така, че да се пуснем по течението и бавно, и неусетно да пътуваме в посока, която не ни харесва, е добре да си заложим някаква граница, която когато стигнем – да ни алармира, че трябва да се върнем към спазването на съответния навик. :)

Видеото по долу дава една идея как да си заложим термостати, от която може да ви хрумне какво вие бихте могли да правите. Аз правя нещо подобно – например ако не тренирам 3 поредни дни – това ми е аларма, че трябва да се върна към физическата си активност. Ако съгрешавам с храната 3 дни – това ми е аларма, че трябва да се върна към чистото хранене веднага от следващия ден. Ако не си пиша благодарностите и утвържденията 3 дни – на следващия ден трябва да го направя без уговорки. Ако видя, че 3 поредни дни поддържам супер ниска продуктивност – на следващия ден правя всичко по учебник (в нашия случай по Програма) за работа по график и спринтове за продуктивност. Или дори за парите – заложила съм си всеки месец да си вкарвам пари в спестявания и ако един месец нещо стане и не мога да отделя пари – другия месец слагам това в приоритетите без коментар. И т.н. Реално за всеки полезен навик може да се приложи тази идея със залагане на граница за съгрешения – задаваме си една стойност, която ние искаме да поддържаме в даден навик и ако видим, че преминаваме границата – без компромиси, без умствени уговорки, без оправдания, независимо от условията – връщаме си се към следване на навика. :)

На мен лично това много ми помага, защото ако нямам заложени термостати, водата ми бързо преварява и без тези опорни точки е възможно да се пусна по течението без да усетя. :D Залагането на критични точки ми помага винаги да се движа точно в посоката, която искам, а не обстоятелствата на живота да ме подхвърлят във всички страни. Защото идеята не е да следваме потока на живота, а да следваме потока на нашия автентичен живот. Със зададени критични точки дори и да се отклониш от личния си път (или по-скоро когато се отклониш от личния си път) – веднага имаш какво да ти сигнализира, за да се коригираш навреме и да се синхронизираш със себе си.

Ако и на вас ви харесва тази идея може днес да си заложите за всеки важен за вас навик граница и да си обещаете, че ако я преминете – веднага се връщате към спазване на навика, който ви носи полезност в живота. :)

:)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)