Юни – Ежедневни послания.

Това съдържание е достъпно само за регистрирани учасници в Програмата за изграждане на полезни навици. Моля въведете своите данни във формата по-долу или се регистрирайте. :)

01.06.2020 Изграждане на навика за здравословно хранене в ежедневието ни. Началото.

Днес е първият ден от месец юни и ние заедно започваме изграждането на един от най-завладяващите полезни навици –  здравословното хранене в ежедневието ни. :) Лично за мен това е най-дългосрочният навик, който поддържам – през 1998г отворих първата книга на тази тематика и започнах да се съобразявам какво ям. За тези години, може да си представите, съм тествала доста неща, а и на два – три пъти съм се отдалечавала доста от този навик. Колкото да разбера, че и тук съгрешенията са нещо естествено и дори нужно. И после съм се връщала отново. Към здравословното хранене, а всъщност към по-естествената си и жизнена природа във всеки един аспект. :)

Храносмилателната система е нашият втори (а някои казват дори първи) мозък и отговаря не просто за нашето физическо здраве, но и за будността на ума ни, за балансиране на емоционалното ни състояние, за по-доброто усещане, осъзнаване, разбиране на тялото ни и себе си! Т.е. – това е навик, който повлиява цялостното ни здраве – физическо, ментално, емоционално и духовно. Здравословното хранене е един супер ценен и красив ритуал, чрез който ежедневно проявяваме уважение към себе си и към живота като цяло. Чудесно е, че започваме нашия месец, в който ще обърнем повече внимание на това как бихме могли да подобрим храненето си. :)

Е, готови ли сте? Ако все още не сте сигурни, казвам ви – готови сте! Само един месец е. :) Хайде да започваме с изследването и изграждането на този великолепен навик! :)

Задачата за днес:

 1. Прочетете въвеждащата статия за изграждане на навика за здравословно хранене ТУК. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


02.06.2020
Техника за изграждане на навика за здравословно хранене в ежедневието ни. :)

Най-важното условие за създаване на наистина дълготрайни полезни навици в ежедневието ни е да правим малки, осъзнати промени, да ги адаптираме лично за себе си, за ежедневието си, за предпочитанията си и постепенно да надграждаме. По този начин промените се случват по-лесно и с желание. Това е подходът, който ще следваме и в този модул. :) Защото зад абсолютно всички големи и трайни промени, всъщност стоят безброй много малки стъпки, които правим с постоянство, любов и ентусиазъм. :) 

Задачи за днес:

 1. Прочетете днешната статия ТУК и направете своя план за следващите 7 дни. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


03.06.2020
Създаваме среда, максимално подкрепяща изграждането на навика за здравословно хранене.

Едно от най-важните условия за това да направим по-лесно изграждането на нови полезни навици е да си създадем среда, която максимално да ни подпомага в това начинание, а не да оставаме в среда, която постоянно предизвиква волята ни и ни подтиква да се върнем към стария си начин на живот. :)

Ето някои идеи как може да направим средата около нас подкрепяща при изграждане навика за здравословно хранене:

–    У дома. Помолете хората вкъщи да ви подкрепят в изграждането на новия навик или направо им предложете да се включат заедно с вас в това приключение – така даже ще може взаимно да се държите отговорни за изпълнението му. :) Кажете им, че в Програмата се концентрираме върху много малки промени, така че едва ли ще им коства много усилия да ги спазват и има вероятност лесно да се съгласят. :)

–    На работа. Бъдете промяната, която искате да видите в света около вас. :) Предложете на колегите си да се включат с вас в седмичните малки промени. Може всеки понеделник на входната врата на офиса да залепяте здравословната промяна, която се тренира  през седмицата, така че всеки да е наясно и да си я спазва. :) Повечето хора силно искат да направят промени в хранителния си режим, но нямат личната си или чужда подкрепа, и съм сигурна, че ако предложите подобно общо и лесно предизвикателство – би им харесало и ще се включат. Дори и само един колега да се заинтересува и направи промяна – това би било чудесно, нали? :) Аз, когато съм работила в офис винаги съм ангажирала и колегите си – дали с предизвикателства или с личен пример – винаги работи; :)

–    Фейсбук. Намерете си някакви фейсбук групи за здравословно хранене, в които да се включите и които да ви поддържат вниманието към здравословното хранене. Аз например участвам в две – Правилно хранене и Вегетарианска и веганска кухня. Особено във втората група всекидневно има изключително интересни и полезни рецепти, които доста ме вдъхновяват. :) Тези групи много ми помагат, защото виждам колко много хора се грижат с внимание, интерес и много любов за себе си чрез здравословно хранене. Това е доста мотивиращо. :) Ако искате, включете се и вие в тези групи или потърсите такива, които да усетите, че ви пасват лично на вас. :)

–    Генерално. Прегледайте обстановката вкъщи и на работното си място и направете така, че тя максимално да подпомага изпълнението на избраната от вас промяна, а не да я прави трудна. Например, ако сте решили да пиете повече вода – сложете си една кана или бутилка с вода на бюрото или си дръжте малка бутилка вода в чантата. Ако сте избрали да замените захарта с мед – изхвърлете всякаква захар от дома и работното си място и на нейно място сложете мед. Ако сте избрали да добавите салата към обяда – предварително изберете къде ще ядете на обяд, така че в менюто със сигурност да има салати. Ако добавяте салата за вечеря – купете си предварително зеленчуци за цяла седмица, за да имате подръка за вечеря вкъщи. Ако сте решили да добавите плодове, сурови ядки или здравословен десерт за предобедна или следобедна закуска – предварително  си купете или си направете такива – сложете ги близо до вас или в чантата си. :) Ако се опитвате да пиете по-малко алкохол – изхвърлете алкохола от дома си. Прегледайте дома и работното си място и ги направете максимално подкрепящи промяната, която сте избрали да направите. Това е много важно! :)

–    За напреднали – можете да направите някоя по-съществена оборка вкъщи. :) Прегледайте и изчистете всички рафтовете от джънк храна като бисквити, чипсове, вафлички, бонбони и т.н. Понякога хората държат подобни неща с идеята (оправданието), че трябва да имат нещо, ако им дойдат гости. Но истината е, че тези неща често се изяждат много преди изобщо някой да ви дойде на гости, а и ако не е полезно за вас самите, защо ще го предлагате на гостите си?!? Когато някой ви дойде на гости – кажете му, че у вас се яде здравословно! :) Т.е., ако сте решили да не се храните с джънк – просто го махнете изцяло от къщата си! Вместо него си сложете плодове, ядки, здравословни десерти, зеленчуци. :)

Постарайте се да направите средата около вас максимално подкрепяща навика, който изграждаме този месец. Може би в началото тази промяна ще ви прави впечатление – ще ви липсва това или онова, с което сте свикнали, но след няколко дни това да сте заобиколени с продукти, подпомагащи здравословната ви промяна, ще се превърне във вашето „ново нормално“. И всъщност ще започне да ви кара да се чувствате чудесно! :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраната промяна в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Прегледайте описаните по-горе идеи и преценете какво да направите, за да си създадете среда около вас, която да е максимално подкрепяща промяната, която правите. Ако се налага – изхвърлете някои непотребни продукти от дома си. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


04.06.2020
Промяна на вътрешната ни среда, така че да е в полза на здравословното хранене. :)

Вчера обърнахме внимание на това колко важно е външната среда да ни подкрепя в изграждането на новия навик за здравословно хранене, за да имаме дългосрочен успех с него. Другият важен фактор за успех е това да направим и вътрешната си среда максимално подкрепяща промяната, която започваме. :)

Вътрешната среда включва нашите вярвания и убеждения, които имаме по отношение на здравословното хранене като цяло (че е лесно или трудно постижимо, че е даване или лишение, че е подарък или наказание) и нашите вярвания и убеждения за нас самите (че сме човек, който може с лекота или с голяма трудност да направи тази промяна и т.н.). Тези наши вярвания обикновено толкова са се внедрили в разбирането ни за нас самите и света около нас, че ние ги приемаме за абсолютна истина. Мислим, говорим и действаме спрямо тях напълно несъзнателно, без дори да ги поставим под въпрос дали са полезни за нас или не. Вярванията, които сме си инсталирали в ума служат като регулатор на живота ни – ние не можем да си представим себе си или света по-далеч от границите, които тези вярвания ни създават. И все пак – тези вярвания не са истина, а просто убеждения, които можем да променим.

Сега, когато искаме да преминем към по-здравословен хранителен режим, е нужно да обърнем внимание на вярванията, които сме си отгледали до момента и ако има нужда – да си ъпдейтнем софтуера в главата. :) Т.е. – трябва да започнем да си обръщаме внимание на това какво мислим, когато става дума за здравословно хранене, и дали тези мисли/убеждения ни помагат или ни пречат в това да изградим новия навик. Когато се хванете, че си мислите нещо, което ви саботира (например: „Аз нямам воля да се храня здравословно„) – веднага би следвало да го перифразирате в подкрепяща новия навик мисъл („Обожавам да се храня здравословно и го правя с лекота и желание.„), която да си кажете, за да започнете да изграждате нови вярвания. :)

Един от ефективните начини да си намерите ограничаващите убеждения, свързани с храненето, е да седнете и да си запишете 20 причини защо не ви се получава здравословното хранене. Тези 20 причини са неща, които вие считате за истина, но реално те не са абсолютната истина. Очевидно не са, щом за хиляди други хора тези 20 причини най-вероятно изобщо не съществуват. Те са просто ваши ограничаващи убеждения, които някога отнякъде сте придобили, повярвали сте в тях и сега ви пречат да постигнете промяна в храненето си. На тези 20 ограничаващи убеждения запишете техните обратни позитивни формулировки и започнете да си ги четете всеки ден, за да свикне умът ви с новите вярвания, които се опитвате да си зададете в живота. Всеки път, когато се хванете, че си мислите някакво негативно убеждение – перифразирайте го в някаква подкрепяща здравословното хранене мисъл. :) Колко повече си променяме вътрешния диалог, толкова повече ще започваме да възприемаме себе си като здравословно хранещ се човек и ще действаме с лекота като такъв. :)

Пример за саботиращи вярвания и мисли, които може да се хванете, че мислите, са:

 •  „Аз мога да спазвам диета за някой и друг месец, но за дългосрочно – със сигурност не!“
 •  „О, тази промяна е твърде трудна за мен. Пробвала съм хиляди пъти – не става.“
 • „Аз обичам да си похапвам вкусни неща.“ Тук очевидно имаме убеждение, че здравословната храна не е вкусна, а аз друга по-вкусна не познавам :) 
 • „Какво ще ги ям тия зелении, то няма как да се наядеш с тях.“ Предвид, че милиони хора се наяждат с различни по-засищащи салати – очевидно има как…
 • „О, много обичам мазничко и тестено.“ Въпрос на навик. :)
 • „Нямам достатъчно воля да спазвам здравословно хранене.“ Малките промени не изискват кой знае каква воля. :)
 • „А не, аз без хляб не мога!“ Това е нещо, което аз дълги години вярвах и считах за пълна непроменяема истина. Вярно – вземах си хляб с квас, пълнозърнести брашна и др. подобни, но все пак – вярвах, че без хляб наистина не мога и закусвах всеки ден сандвичи с кашкавал. Когато започнах да живея лятото на морето, не открих откъде да си купувам хубав хляб и трябваше да си измисля друга закуска, което ми беше много трудно, защото последните 4-5 години в 99% от времето закусвах именно със сандвичи. В крайна сметка, смених закуската с тахан (ползвам натуралния тахан на Тръндеви, защото на вкус доста надминава всички останали марки), плод (обикновено банан, праскова, ябълка или круша) и какао, и се оказа, че това дори повече ми харесва и повече ме засища. Много бързо свикнах с новата си истина. :)

Е, както виждате – не всичко, което си мислим, е истина, но е вярно само защото го вярваме. :) Ето примери за позитивни вярвания, които можем да си внедрим: :)

 • „Здравословното хранене е точно за мен – супер лесно и забавно ми е.“
 • „Малките промени са толкова лесни, че със сигурност мога да ги направя!“
 • „Обожавам вкуса на естествената храна.“
 • „Здравословното хранене е моят начин на живот.“
 • „Да се храниш здравословно е много евтино и лесно.“
 • „Салатите ми дават изключително много енергия и това ми помага да съм супер концентриран и целенасочен.“
 • „За мен здравословното хранене е начин да се поглезя и да се наградя.“ :)

Ганди някога е казал „Няма да оставя никой да върви с мръсни крака в съзнанието ми“, но много често именно ние самите,със своите негативни вярвания сме тези, които вървим в съзнанието си с мръсни крака и после се чудим защо не ни се получава – не само с полезните навици, но и с всичко останало. Затова – ако наблюдавайки вътрешния си диалог усетите, че имате някакво негативно вярване по отношение на здравословното хранене или себе си – веднага сменете диалога в главата си, преформулирайте убеждението в нещо позитивно и се ентусиазирайте да действате спрямо него. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраната промяна в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Наблюдавайте си вътрешния диалог и се хващайте, когато си мислите разни неща, които очевидно саботират изграждането на навика за здравословно хранене в живота ви. Когато се хванете – преформулирайте убеждението си в нещо позитивно, което подкрепя промяната, която заедно правим, и вътрешно се ентусиазирайте да действате спрямо новите си убеждения. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


05.06.2020 Приемете длъжността шеф на своите микроорганизми и създайте промяната, която желаете за себе си. :)

Както вече стана дума – храносмилателната ни система е нашият втори мозък, защото в нея има микоорганизми, които буквално диктуват на „главния“ мозък какво ни се яде. Ние си мислим, че лично решаваме какво ни се яде и какво ни е вкусно, а всъщност бактериите правят този избор вместо нас. :) А бактериите правят своя избор на база на това с какво са свикнали да се хранят до този момент. Колкото по-дълго време сме се хранили с един тип храни, толкова повече бактериите ще изискат от нас да продължим да се храним с тях и ще ги смятаме за „по-вкусни“ и предпочитани от останалите храни. Независимо дали става дума за здравословни или нездравословни продукти.

Горният факт означава едно единствено нещо – с постепенна промяна на това какво ядем не само ще се храним по-здравословно, но и постепенно ще се променя това какво ни се яде и кое възприемаме като „вкусно“. :)

Например – ако в момента виждате един банан супер непривлекателен а една толумбичка като много вкусна, то най-вероятно ядете повече мазни и сладки храни, и вашите бактерии ги отчитат като нещо познато, следователно нещо желано и предпочитано. Но ако малко по малко започнете да давате на бактериите си вместо толумбички банани, то в един момент те ще започнат да свикват и да разпознават банана като нещо вкусно и няма да имате кой знае какъв интерес към толумбичките. Даже ще се чудите как изобщо сте ги харесвали преди. :) Както споменах преди – това е като с бившите гаджета – гледаш ги и се чудиш как си ги харесвал преди. :)

Когато започнем да даваме малко по малко на бактериите си хубава храна – те свикнат с нея и започват да я изискват – т.е. започва да ни се яде точно тя. И да я смятаме за по-вкусна. :)

Както става ясно – това какво ни е вкусно и какво не е напълно променяем параметър, който изцяло зависи от нас – от това с какви продукти възпитаваме бактериите в себе си. И осъзнавайки, че ние имаме силата да променим собствения си вкус – това е огромна свобода! :) Ние реално ставаме шеф на своите микроорганизми. Шеф на себе си. :) Такъв, какъвто по принцип сме, но обикновено не упражняваме властта си. :)

Сега е време да встъпите в длъжност и да създадете промяната във вкуса си, която желаете да направите. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраната промяна в режима си с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Помислете дали има някаква храна, за която имате вярването, че изобщо не обичате, но е много полезна и искате да я включите в менюто си. Кои са начините да го направите и да започнете да си променяте вкуса към нея? :) Например, ако искате да добавите авокадо в менюто си, но изобщо не ви харесва вкусът му – пробвайте всеки ден да добавяте само малко от него в салатите си или го ползвайте като масло, с което да намажете филийката си, или си направете гуакамоле с малко авокадо или нещо друго. Идеята е малко по малко да започнем да приемаме малки дози от този продукт докато свикнем с него и с времето ще започнем да си го хапваме без никакъв проблем. Дори ще ни е много вкусно! :) Аз точно по този начин съм си променила вкуса за зеления лук, авокадото, маслините, магданоза, чушките и т.н. Преди изобщо не ги харесвах, но започнах да ги добавям в различни ястия и постепенно свикнах с тях, и започнаха да ми се ядат. В момента с наистина огромно удоволствие хапвам всяко едно от тях, дори самостоятелно. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


06.06.2020
Основни хранителни вещества и храните, които ги представляват.

Повечето от нас знаят, че храната се състои от въглехидрати, протеини и мазнини, но на мен често ми се случва да ме питат коя храна какъв точно тип е и каква всъщност е разликата между тях. Когато се интересуваме от здравословно хранене, е добре да започнем да имаме по-добра представа коя храна коя група представлява. Затова в днешната статия обръщам малко повече внимание на всяка една от основните групи хранителни вещества и давам информация за това кои продукти ги представляват. :)
Задачи за днес:
 1. Изпълнете избраната промяна в режима си с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Прочетете днешната статия за основните хранителни вещества и храните, които ги представляват ТУКАко смятате, че сте добре запознати с тази информация – може да прочете само двете препоръки на края на статията. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


07.06.2020
Обърнете внимание на кафето, което пиете.

Днес обръщам внимание на една доста важна част от ежедневието на повечето от нас – кафето. :) Преди около 7 години започнах да усещам вътрешно напрежение и прескачания на сърцето от пиенето на кафе – нещо, което в последствие забелязах, че се случва на много хора. Спрях да го пия, въпреки че наистина много ми харесваше, и изкарах около 2 години без почти никакво кафе. Когато си позволявах да пия – отново започваше същото вътрешно напрежение. Един ден мой приятел ми даде кафе, за което каза, че е изключително качествено и балансирано, и няма как да ми подейства зле. Реших да пробвам и след цели две чаши с кафе определено се чувствах чудесно и изобщо нямаше помен от неприятните ефекти, които получавах от другите кафета. Така започнах да се интересувам защо едни кафета действат стресиращо на организма, а други пак действат ободряващо, но без странични негативни ефекти.

Оказа се следното: кафетата най-общо се делят на сорт робуста (осигуряващо много силен и често некачествен кофеин) и сорт арабика (съдържащо по-балансиран кофеин). Кафетата с повече робуста (20% – 40%) имат толкова много и силен кофеин, че създават изключителен стрес за организма. Когато пием подобно силно и некачествено кафе, в тялото ни започва да се отделя прекалено много адреналин и кортизол (хормон на стреса), клетките ни влизат в режим „спасявай се“ сякаш ще трябва да се бием, за да оцелеем, а ние реално стоим пред компютъра и си мислим, че кафето ни „ободрява“. Накрая, след два часа, сме дехидратирани и уморени, и мислим, че имаме нужда от още кафе, за да се съвземем. С течение на времето от този силен кофеин хората започват да получават аритмии, потене, напрегнатост и други неприятни ефекти. Некачественото кафе е и една от причините да не можем спим пълноценно през нощта и да не се събуждаме бодри рано сутрин. Заради всичко това е изключително важно да започнем да подбираме какво кафе пием в ежедневието си.

На всяка опаковка с кафе може да видите какво е съдържанието на робуста спрямо арабика. Обикновено в магазините кафетата са смеси от двата сорта в различно съотношение. Ако не е написано, значи че робустата е над 40%, което не е добре за тялото ни. Най-хубавото кафе е 100% арабика, за предпочитане е да е отглеждано на по-висока надморска височина и да е с мокър процес на обработка. Добре е да е изпечено и смляно възможно най-скоро, защото иначе започва да му се губят мирисът, сладостта и свойствата. Лично аз използвам и препоръчвам кафетата на DABOV Specialty Coffee – те определено са едни от най-добрите в България, като Йордан Дъбов, създателят на марката, е в журито на единственото световно ежегодно състезание за определяне на най-добрите кафета в света „Cup of excellence“ и определено може да му се има доверие за подбора на кафе. :) Като цена са малко по-скъпи (опаковка от 250 г. е около 10-15 лв.), но определено си заслужава, защото дори толкова малка промяна – преминаване от некачествено към качествено кафе – много подпомага поддържането на цялостен здравословен режим с голямо внимание и грижа към тялото ни. :)

5 допълнителни идеи за консумацията на кафе:

 1. Когато пиете дълго кафе (вкъщи или на заведение), направено от машина – искайте да ви го правят нормално и след това просто долейте малко топла вода. При правенето на еспресо с машина, след като дозата за нормално кафе се изтече, при допълнителното пресиране започват да се отделят токсичните и вредни вещества от кафето. В повечето заведения не знаят за този факт и оставят машината да тече безкрайно дълго, когато имат да правят дълго кафе, което е вредно. Ако сте свикнали да пиете дълго кафе – искайте да ви направят нормално в голяма чаша и после просто долейте малко гореща вода. Иначе, вместо с машина – може да си приготвите доста по-балансирано кафе в джезве, във френска преса или в машина с филтър. Тогава екстрактът от кофеин не е толкова силен и действа по-меко на тялото.
 2. Опитайте се да пиете кафето без захар и усетете истинския вкус на едно хубаво 100% арабика кафе. Макар и малко горчиво, понякога кисело, кафето всъщност има изключително приятен вкус. Просто повечето от нас толкова сме свикнали да го пием със захар, мед или мляко, че естественият му вкус вече не ни допада. Но както разбрахме – вкусът се възпитава! :) Вие бихте ли искали някой да ви захароса, за да ви хареса? Аз не… кафето също. :) Опитайте тогава понякога да го пиете без захар.
 3. Опитайте да си слагате лъжичка кокосово масло в кафето. Това едновременно ще придаде на кафето по-свеж вкус и аромат, и ще помогне да приемаме повече полезни мазнини през деня. :) Кокосовото масло също така действа изключително добре на стомаха, подпомага метаболизма и е чудесна храна за мозъка. :)
 4. За тези от вас, които искат да поекспериментират с кафето – ТУК давам една интересна рецепта, която си правя един – два пъти седмично и ми се отразява доста добре.
 5. За хората, които усещат, че кафето не им действа добре и може би искат да го спрат за известно време – като алтернатива може да си вземете цикория. Тя има сладко-горчив вкус, действа ободряващо, подпомага ходенето до тоалетна и е чудесен заместител на кафето. Продава се на прах и се разтваря във вода, като в нея също може да добавите малко кокосово масло. :)

Какъвто и начин за консумация на кафе да изберем – добре е да го пием най-късно до 14-15 ч. следобед, за да си осигурим по-добри условия за качествен сън през нощта. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете днес избраната промяна в режима си за хранене с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Ако си правите кафе вкъщи или на работа – вижте какво пише на опаковката. Колко процента в него е кафе тип робуста и колко тип арабика? Когато няма записано нищо – обикновено е 40% робуста, което е много стресиращо организма. Разгледайте кафетата на DABOV Specialty Coffee в интернет или потърсете да си купите в магазина кафе 100% арабика. Ще си създадете доста по-позитивна среда за тялото само с тази малка промяна. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


08.06.2020
Приемайте храната си хладка или леко топла, а не студена или гореща. :)

Обикновено през топлите месеци сме свикнали да приемаме повечето от напитките и храните си студени, а през зимните месеци – топли до горещи. Това обаче предизвиква затруднения и стрес в тялото ни. Студът създава големи препятствия пред храносмилателния процес, тъй като храносмилателните ферменти са активни при около 37°С. Това значи, че когато ядем студена храна (или пием студени напитки), от една страна караме организма да хаби допълнително енергия, за да стопли това, което сме му подали (т.е. по-лесно се уморяваме), а от друга страна, органите около стомаха се охлаждат, което влошава тяхното кръвоснабдяване, стресира ги и храносмилането доста се забавя. Приемът на гореща храна има дори по-вреден ефект. Вътрешните ни органи възприемат горещата храна по същия начин, както ако ние се опарим на горещ котлон. Те обаче са лишени от точни терморецептори – т.е., ако нещо е прекалено горещо, те няма как да го охладят, за да се предпазят, и разчитат на нас да съобразим предварително това. Много горещото силно влошава кръвоснабдяването и води до нарушено храносмилане отново.

Проблемите, които създава консумацията на прекалено студени и прекалено горещи храни и напитки (особено с натрупването на ефектите във времето), се възприемат толкова сериозно, че в тибетската медицина често се среща болестите да се делят на два големи раздела – предизвикани от студено или предизвикани от горещо.

В този ред на мисли, храните и напитките е най-добре да се приемат хладки или леко топли, но не и студени или горещи. Тази малка промяна значително намалява амортизацията на органите, много подобрява храносмилането и ни пести енергия, която може да ползваме за повече фокус и концентрация в ежедневието си. :) Накратко – това е още една привидно мъничка промяна, която може да направим в хранителния си режим, която обаче носи огромни подобрения в цялостното ни здравословно състояние. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраната промяна в режима си на хранене с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Опитайте се оттук насетне да консумирате храната и напитките си нито студени, нито горещи, а със стайна температура. Когато пиете вода – независимо дали е лято или зима – предпочитайте да е със стайна температура. Изчакайте чая да изстине от горещ до топъл и тогава го изпийте. Ако храната ви е стояла в хладилник – извадете я малко преди да започнете с храненето, за да се постопли и да придобие стайна температура. С времето със сигурност ще усетите колко по-добре се чувствате от тази промяна. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


09.06.2020
Ден за саморефлексия, адаптация и надграждане – седмица 1. 

Днес е време да си направим саморефлексия на това как сме се справили с изпълнението на избраната от нас промяна в хранителния ни режим и да преценим какъв план ще си заложим за следващата седмица. :)

 1. Ако сте успели да си изпълните избраната промяна в 5-6 дни досега – супер, значи сте си избрали подходяща за вас промяна, която ви е била достатъчно лесна и приятна. :) В този случай можете да си изберете нова малка промяна от списъка с промени ТУК, която да добавите в режима си от утре. :) Нека тя отново е толкова лесна за вас, че дори в някой от дните да ви възникне съмнение дали да я направите или не – все пак да изберете да си я изпълните без много мисловни увещавания. :)
 2. Ако сте си изпълнили промяната 3-4 дни досега – имате прогрес, но явно е имало нещо, което ви е попречило да се справите изцяло. Помислете какви бяха пречките да си изпълните промяната в дните, когато не успяхте? Какво различно можете да направите занапред, за да преодолеете тези пречки? Възможно ли е да сте си избрали прекалено голяма промяна, която ви създава затруднения да я следвате? Преценете дали можете да направите промяната по-лесна за вас и вашето ежедневие, така че със сигурност да успете да я изпълните в 6 дни. Ако смятате, че можете да направите промяната лесна за спазване – набележете си как ще го направите, и освен нея, от утре добавете още една малка и лесна за вас промяна от списъка ТУК. Ако обаче смятате, че няма как да направите избраната миналата седмица промяна по-лесна и ще ви изисква прекалено голямо усилие да я следвате – оставете я за по-нататък във времето и си изберете от ТУК нова лесна и приятна за вас промяна, с която да започнете от утре. :)
 3. Успели сте да изпълните промяната в хранителния си режим в 2 или по-малко дни досега. Най-вероятно промяната, която сте избрали, е била прекалено трудна за вас в настоящия момент. Преценете дали можете да разбиете тази промяна на по-малки промени, които да усвоите постепенно занапред, седмица по седмица. Ако няма такъв вариант – оставете тази промяната за по-нататък във времето и от списъка ТУК си изберете по-малка, лесна и приятна за вас промяна, която да започнете да следвате от утре. :)

Задачи за днес:

 1. Според горните 3 точки – направете си саморефлексия за изминалата седмица и изберете каква малка промяна ще тренирате в следващите седем дни. :);
 2. Направете си различни напомняния – на телефона, на компютъра или вкъщи (например с листчета на стената), за да не забравяте да си изпълнявате промените; :)
 3. Заложете си един задължителен ден за съгрешения, в който няма да спазвате избраните промени. Можете да си го планирате за ден, в който имате среща с приятел или някакво събитие, където условията за съгрешения ще са чудесни. :)

Една от най-красивите ползи на постепенните промени е, че ни дават възможност да наблюдаваме себе си доста по-съзнателно – т.е. имаме време да отчитаме по-добре какво наистина работи за нас и нашето ежедневие, учим се да адаптираме промените максимално добре спрямо себе си, и така си създаваме изключително добра почва за дълготрайни здравословни навици. :) Това е огромен подарък към себе си. Отчете тази полза! :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


10.06.2020
Малко повече за разделното хранене. :)

Когато реших да издавам книга за разделно хранене, преди да я дам за професионална редакция, я дадох на моя приятелка с молба за предварителен преглед и корекции, като се бяхме уговорили да направи тази нейната ревизия за 3 месеца. Интересното беше, че след тези 3 месеца тя беше отслабнала с около 5 килограма. :) Когато я попитах дали все пак е започнала с разделното хранене и оттам да има такъв ефект – тя ми каза, че разделното хранене не го усеща да е за нея, но е започнала да спазва общите принципи на здравословно хранене (описани в списъка със седмични промени) и само това й се е отразило толкова добре. :) Тя и досега остава едно от силните ми потвърждения, че не е нужно да следваме стриктни режими, за да постигнем добър хранителен режим и оптимално тегло, а именно спазването на общите принципи ни води към наистина трайни и дългосрочни здравословни ползи. В настоящия модул целенасочено не давам конкретен модел на хранене, защото за мен е много по-важно да усвоим тези общи принципи на здравословното хранене, отколкото да спазваме по час, по ден, по порции даден режим.

И все пак – понеже съм пристрастна и понеже на доста хора им е интересно как могат да използват принципите на разделното хранене в своя режим – днес отделям едно дневно послание и статия специално за него. :)

Ако трябва да кажа само една препоръка от разделното хранене, която да има най-голямо значение и влияние върху оптимизирането на здравословното и енергийното ни състояние,и която да помага за регулиране на теглото – това е препоръката да се стремим да се храним с възможно по-проста храна. Това значи да не се смесват прекалено много храни на един прием. Т.е., вместо да ядем месо с ориз, салата и хляб – можем да изберем само месо със салата. За десертите важи същото правило – вместо да ядем сникърс с фъстъци – нека да е отделно шоколад или отделно ядки. Смесването на различни храни на един прием затормозява храносмилането, храната често остава непреработена и създава вредни за организма отпадъчни продукти. Това е и най-честата причина да ни се доспива, след като се наядем по-обилно.

При разделното хранене стремежът е към съставяне на меню, което на един прием да включва храни, съдържащи само едно доминиращо вещество (или протеин, или въглехидрати, или мазнини). По този начин тялото изразходва по-малко енергия за храносмилане, органите се амортизират по-малко (т.е. животът им се увеличава), храната се усвоява по-добре и на организма му остава повече енергия, която да ползва за други цели. Разделното хранене може да се каже, че е минимализмът в храненето, защото голяма част от него се основава на това само да опрости съчетаваните продукти на един прием. :)

Така че, ако искате да използвате максимума от разделното хранене, без да навлизате максимално в него – просто се опитвайте на един прием да съчетавате по-малко храни и по възможност избягвайте съчетания между въглехидрати и протеини. :) 

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраната промяна в режима си с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Ако имате интерес да се запознаeте с основите на разделното хранене – можете да прочетете днешната статия ТУК: Основи на разделното хранене.

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


11.06.2020
Нека започнем да пишем по-вдъхновяващи смс-и към себе си и хората около нас. :)

Веднъж бях на един семинар за здравословно хранене, където освен за това как храната влияе на физическото ни тяло, говорихме доста и за това как храната влияе на духовно ниво. Споделям ви днес 3 неща, които тогава ми направиха голямо впечатление и може да са интересни и за вас. Въпреки че звучат малко чудато, лично аз ги приемам като истина за себе си. :)

1.    Д-р Гайдурков (основният последовател и разпространител на идеите за разделно хранене и лечебно гладуване според Лидия Ковачева) разказа, че когато приготвяме храна за себе си и другите, независимо дали я готвим или не – е все едно ние пишем смс на човека, който ще я консумира. Ако сме ядосани, пишем ядосан смс, ако сме тъжни – пишем тъжен смс, ако сме благодарни – пишем благодарствен смс, ако сме радостни – пишем радостен смс и т.н. Т.е. всяка една емоция, която изпитваме, докато приготвяме храната, се интегрира в нея и когато ние или някой друг консумира тази храна – той долавя тези фини емоции и започва до някаква степен да ги усеща и в него. Гайдурков тогава ни прикани да започнем да пишем по-вдъхновяващи смс-и към себе си и хората около нас, като просто започнем да приготвяме храната с любов, благодарност, радост и ентусиазъм. :) Няколко години по-късно попаднах на един филм – Ramen Girl. Филмът не е кой знае колко завладяващ, но много точно описва идеята, която Гайдурков засегна. В него едно момиче се опитва да стане шеф готвач на ramen – традиционна японска супа и да спечели състезание за най-добър ramen готвач. Тя се учи при един изключително стриктен японец, който й казва, че единственият начин да стане велик готвач е да успее чрез сготвеното да предаде изцяло своите емоции на този, който консумира приготвеното. Накрая тя успява да го направи. :)

2.    Една дама, занимаваща се с холистично здраве (не помня името й) обърна внимание на връзката между храната и способността ни да чуваме по-ясно вътрешния си глас. Тя ни подкани да включваме в менюто си повече естествена и сурова храна, която идва директно от природата, източникът. Т.е. всеки ден да си хапваме плодове, зеленчуци, сурови ядки. Храната, идваща директно от природата, е с най-чиста и необременена енергия/информация, а според нея това ни помага по-ясно да чуем вътрешния си глас и да се свържем с интуицията си. :)

3.    Георги Изворски (един от хората, които се водят за духовни водачи в България в днешно време) сподели, че храната, която подсилва едновременно красотата на индивидуалността и силата на общността е гроздето. При гроздето имаме и индивидуалното зрънце, което е сладко само по себе си, но имаме и целия грозд, който го подкрепя – двете са свързани, постоянно си взаимодействат и се допълват в едно завършено цяло. :) Изворски каза, че ако искаме да започнем да интегрираме в себе си усещането за единство с природата и света около нас – да хапваме повече грозде. :)

Може би за доста хора горните идеи звучат прекалено имагинерно, но дори и да е така – приемете го като една различна и интересна гледна точка по отношение на храненето ни. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Когато приготвяте храна припомняйте си да го правите с емоция на любов, грижа и добри чувства. Ако се усетите, че сте в кофти настроение, усмихнете си и си спомнете, че сега започвате да пишете радостен смс. Направете нещо смешно, за да се развеселите, ако има нужда. Потанцувайте за минута-две. Кажете си: „Нека тази храна даде сила, жизненост, радост и удоволствие на този, който я хапне.“ Или нещо друго, каквото ви дойде наум – сякаш пишете смс на този, който ще се храни с нея. Нека това е вашата прекрасна добавка към всяко ястие. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


12.06.2020
Петминутното правило – усъвършенстваме умението да устояваме на моментните си импулси за ядене.

През деня едно от най-честите разсейвания, които ни идват наум е „време е да си хапна нещо мъничко“. :) И обикновено – веднага щом ни възникне този импулс, автоматично отиваме и си взимаме нещо, без изобщо да си дадем малко повече време между възникналата си нужда и действието си – консумацията, за да преценим дали тази нужда е истинска или фалшива.

Днес обръщам внимание на това, че подобни импулси за храна обикновено са просто желание за разсейване, а не истинска нужда от храна. Тези импулси не са абсолютна команда, с която трябва винаги да се съобразяваме. Не е нужно всеки път да ги следваме като кученце, повикано от господаря си (ума). В повечето случаи, ако изчакаме малко или се разсеем с нещо друго, желанието ни за храна отминава или се оказва, че можем да го преодолеем. Т.е. това наистина е фалшива нужда – умът използва тялото, за да се разсее.

Когато забележите, че имате подтик да си вземете нещо за хапване извън заложените си хранения – опитайте се да забележите този момент. Вместо веднага да вземете нещо за хапване –  обърнете внимание какво ви се случва. Забележете, че имате импулс за ядене. И тогава – дайте си 5 минути пространство за размисъл. Запитайте се – това истинска или фалшива нужда е? Ако е фалшива нужда и видите, че е нещо преодолимо – усмихнете се на този импулс, оставете го да си иде и си продължете работата. Ако дори и след 5 минути размисъл все пак много ви се хапва и смятате, че имате реална нужда или е фалшива нужда, но все пак искате да си хапнете – идете и си вземете нещо. Това, че сте забелязали моментния импулс и сте си дали време за размисъл, е достатъчно за изграждане на повече съзнателност в храненето ни. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраната промяна в режима си с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Когато усетите импулс да хапнете „нещо малко“ през деня – опитайте се да забележите, че имате такъв подтик. Дайте си 5 минутки за размисъл. Оставете си 5 минути пространство между мисъл и действие и преценете дали можете да преодолеете този подтик или все пак ще решите да си хапнете. :)

Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


13.06.2020
Емоционално хранене и как да се справим с него. :)

Много от нас често използваме храната, за да се справим с емоциите си – стрес, напрежение, нервност, проблеми, радости, награда за добре свършена работа и т.н. :) Емоционалното хранене много често е зародено още в детството ни, когато майка ни или баба ни, са ни давали нещо сладичко, за да се успокоим, ако нещо ни е направило тъжни. Така, още от малки, повечето деца сме си създали мисловната връзка храна <–> удоволствие, която с времето е израствала в съзнанието ни като неоспорим принцип. Малко по малко, от начин да удовлетворим енергийните си нужди, храната се е превърнала в наш най-добър приятел, отдушник, начин да се предпазим от някаква болка или начин да си кажем „всичко ще бъде наред“. Накратко – храната се е превърнала в начин да се справим с емоционалния си глад за разбиране, подкрепа, любов, приятелство и т.н.

Да се справяме с емоциите си чрез храна – това не е работеща стратегия за изграждане на един здрав и устойчив (физически и психически) организъм. Начинът да се справим с емоционалния си глад е да се научим да се справяме с емоциите си по по-здравословен начин. Да не бягаме от тях, а да ги погледнем с интерес и любопитство. Да изградим съзнателност, когато имаме импулси за храна в такива моменти. Да свикнем да се питаме за какво всъщност сме гладни в този момент. За почивка? За разбиране? За подкрепа? За любов? За признание? Когато открием истинската причина – единственото, което остава, е да преценим дали можем да откликнем на нуждата си по друг начин освен с храна и да решим да се подадем на емоционалния си глад.

Няма проблем да се поддаваме от време на време и да ядем подтикнати от емоциите си, но идеята е да преобладават моментите, в които разбираме истинските си нужни и успяваме да се справяме с тях по един по-здравословен и осъзнат начин. В днешната статия давам насоки как бихме могли да постигнем това. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение; :)
 2. Прочетете днешната статия ТУКЕмоционално хранене и как да се справим с него. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


14.06.2020
Съзнателност в храненето. :)

Във вчерашната статия разгледахме емоционалното хранене и обърнахме внимание на това да започнем да си изграждаме по-голяма съзнателност. Съзнателност в емоционалното хранене означава да започнем да забелязваме това, което по принцип остава незабелязано – нашите подтици да се храним не защото сме гладни, а защото сме емоционални, стресирани, недоволни, скучно ни е или нещо подобно. Съзнателност означава вместо автоматично да идем и да си хапнем нещо в подобни ситуации, да забележим, че ние всъщност сме емоционални и може би нямаме нужда от храна. Тогава следва да опитаме да разберем истинската си нужда (нужда от почивка, нужда от разговор с приятел, нужда от разнообразие, нужда от научаване на нещо ново) и да опитваме да я задоволим не с храна, а с нещо друго, релевантно за конкретния момент и ситуация.

Изграждането на съзнателност в храненето е доста по-важно от автоматичното спазване на който и да било конкретен хранителен режим. Съзнателността ни помага да опознаем по-добре своите нужди, емоции и реакции, и едновременно с това ни помага да си изградим една по-пълноценна, обогатяваща и вдъхновяваща връзка със здравословното хранене. :)

Задача за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим със съзнателност, ентусиазъм и вдъхновение. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)

 

15.06.2020 Ползите от спазване на еднакви часове за основните ни хранения.

Ако всеки ден се храним в различни часове или през деня често си хапваме по нещо малко между храненията – организмът ни няма зададен ясен режим на хранене и почивка, което му създава обърканост в преценката между реална и фалшива нужда от храна. В такива случаи, каквато и нужда да ни възникне (за вода, за почивка, за повече енергия, за разсейване, за нещо емоционално и т.н.), той много лесно бива подлъган и веднага отразява тази нужда като нужда от храна. Това ни кара да се чувстваме гладни, дори ако сме се нахранили само преди час. Ето защо е добра идея малко по малко да си изградим режим, в който да се храним само в точно определени часове (за закуска, предобедна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря) и ориентировъчно да си ги спазваме всеки ден.

Основните ползи от спазването на тази важна препоръка са две:

 1. Когато си спазваме ориентировъчно еднакви часове за хранене всеки ден – това кара организма да свикне с конкретни часове за прием на храна и с времето започваме да чувстваме глад само около тези часове, а в останалите – няма да изпитваме нужда от храна (което в повечето случаи е просто фалшива нужда);
 2. Когато се храним в определени часове и после си даваме 3-4 часа почивка, в която си пийваме само вода на малки глътки – това помага на тялото да си създаде по-добър избутващ механизъм (образно казано се получава пласт храна, пласт вода, а не смесено), което подобрява храносмилането и изключително улеснява ходенето до тоалетна.

Спазването на еднакви часове за хранене помага особено много при хора, които обикновено през целия ден чувстват някакъв „неразбираем“ глад или при тези, които имат проблем с ходенето до тоалетна. Утре е ден за саморефлексия и надграждане, така че, който прецени – може да избере и да тренира тази малка промяна в следващите седем дни. :)

Задача за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета

 

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)

 

16.06.2020 Саморефлексия седмица 2 и надграждане на навика за здравословно хранене.

Днес е време да си направим втора саморефлексия на това как сме се справили с изпълнението на избраните от нас промени в хранителния си режим и да преценим какъв план ще си заложим за следващите седем дни. :) Следваме същия принцип както и миналата седмица:

 1. Ако сте успели да си изпълните избраната промяна в 5-6 дни досега – супер, значи сте си избрали подходяща за вас промяна, която ви е била достатъчно лесна и приятна. :) В този случай можете да си изберете нова малка промяна от списъка с промени ТУК, която да добавите в режима си от утре. :) Нека тя отново е толкова лесна за вас, че дори и ако ви възникне съмнение дали да я направите или не – все пак да изберете да си я изпълните без много мисловни увещавания. :)
 2. Ако сте си изпълнили промяната 3-4 дни досега – имате прогрес, но явно е имало нещо, което ви е попречило да се справите изцяло. Помислете какви бяха пречките да си изпълните промяната в дните когато не успяхте? Какво различно можете да направите занапред, за да преодолеете тези пречки? Възможно ли е да сте си избрали прекалено голяма промяна, която ви създава затруднения да я следвате? Преценете дали можете да направите промяната, която бяхте си избрали, по-лесна за вас, така че със сигурност да успеете да я изпълните в 6 дни. Ако смятате, че със сигурност може да направите промяната лесна за спазване – набележете си как ще го направите, и освен нея, от утре добавете още една малка и лесна за вас промяна от списъка ТУК. Ако обаче смятате, че няма как да я направите по-лесна и ще ви изисква прекалено голямо усилие да я следвате – оставете я за по-нататък във времето и си изберете от ТУК нова лесна и приятна за вас промяна, с която да започнете от утре. :)
 3. Успели сте да изпълните промяната в хранителния си режим в 2 или по-малко дни досега. Най-вероятно промяната, която сте избрали е била прекалено трудна за вас. Преценете дали можете да разбиете тази промяна на по-малки промени, които да усвоите постепенно занапред, седмица по седмица. Ако няма такъв вариант – оставете тази промяната за по-нататък във времето и от списъка ТУК си изберете по-малка, лесна и приятна за вас промяна, която да започнете да следвате от утре. :)

Задачи за днес:

 1. Според горните 3 точки – направете си саморефлексия за изминалата седмица и изберете каква малка промяна ще тренирате в следващите седем дни. :);
 2. Ако смятате, че ще ви помогне – направете си различни напомняния (на телефона, на компютъра или вкъщи с листчета на стената примерно), за да не забравяте да си изпълнявате промените; :)
 3. Заложете си един задължителен ден за съгрешения, в който няма да спазвате избраните промени. Можете да си го планирате за ден, в който имате среща с приятел или някакво събитие, където условията за съгрешения ще са чудесни. :)
 4. Наблюдавайте себе си с разбиране, интерес и ентусиазъм в процеса на промяната. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


17.06.2020
Съгрешенията в здравословното хранене – начин да потанцуваме със себе си. :)

Каквото и да правим, какъвто и навик да изграждаме, колкото и да го харесваме – има моменти, в които просто не ни се получава да следваме изградената си полезна рутина. И това е напълно ОК. Ако искаме да сме постоянни в нещо и да си създаваме наистина дългосрочни навици – трябва да се откажем от идеята за перфекционизъм и от това да очакваме от себе си винаги да сме на 100%. Полезните навици не са такива, които никога не нарушаваме, а такива, които живеем в по-голямата част от времето си. Когато говорим за съгрешения при изграждането на навика за здравословно хранене има три ключови момента:

 1. Отървете се от чувството за вина. Това, че ако извън заложения си ден за съгрешения сте пропуснали един – два пъти да си приложите промяната, не е болка за умиране. Нека не слагаме себе си в някаква затворена рамка, било то и здравословна, от която никога да не излизаме. Колкото и добре да сме планирали менюто си понякога се появяват обстоятелства, в които просто няма как да си приложим режима. В подобни случаи – по никакъв начин не се чувствайте виновни. Не е важно какво си ял в сряда например, важно е с какво се храниш през останалата част от седмицата. А и ако, когато съгрешаваме, го правим с удоволствие – това много помага на тялото ни да се справи по-лесно с неправилната храна;
 2. Ако се случи така, че съгрешенията стават повече – фокусирайте се върху това какво повече сте научили за себе си в тази ситуация и продължете напред. Ако се окаже, че не спазвате даденапромяна в повечето дни, това е ясна индикация, че има нужда нещо да се промени.Трябва ли да адаптирате по някакъв начин избраната промяна така, че да пасне по-добре на вашето ежедневие и предпочитания? Може би сте си избрали прекалено голяма промяна и е нужно да я разбиете на по-малки промени, които да усвоявате последователно?  Може би сте си избрали прекалено неприятна за вас промяна и е по-добре да си изберете нещо друго? Или да я модифицирате за себе си? Ако съгрешенията станат повече, просто обърнете внимание защо точно се случва така, коригирайте и продължете напред. :)
 3. Усъвършенствайте умението си да се връщате към спазването на навика. Изграждането на всеки полезен навик изисква от нас да бъдем гъвкави и ако се случи така, че няколко поредни пъти или дори продължителен период от време не сме могли да си спазваме полезните промени – трябва да си спомним, че това не е повод да прекратяваме изграждането на здравословния си режим. Тук се фокусираме върху формирането на дългосрочни промени, което значи, че краткосрочните криввания по пътя нямат голямо значение. :) Единственото, което има значение, ако сме се отклонили от здравословното хранене, е просто да планираме удобен случай и отново да се върнем към спазването на здравословния си режим. Нужно е да усъвършенстваме връщането си към полезния навик. :)

Съгрешенията, планирани или не, са много важна част от създаването на правилния лично за нас хранителен режим. Те са единствените, които ни помагат да разберем как най-добре да адаптираме промените за себе си и така да си изградим един наистина дългосрочен здравословен хранителен режим, удобен и работещ лично за нас. Затова, когато по някаква причина се отдалечите от режима си – отървете се от чувството за вина, преценете какво важно нещо сте научили за себе си, адаптирайте и се върнете към здравословния си ритъм. :)

Изграждането на полезни навици е като танц, а дори и в най-добрия танц има… две напред, една назад. Нашата работа е да се научим да танцуваме с финес и в двете посоки. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение. :)
 2. А ако ви е ден за съгрешения – чудесно! Потанцувайте. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


18.06.2020
Хранителни зависимости и начини да се справим с тях.

Хранителните зависимости могат да се приемат като подтема на емоционалното хранене, тъй като те също се основават най-вече на това, че през годините сме използвали дадена храна като някакъв компенсаторен механизъм да се справяме с трудните си моменти и проблеми. С практикуването на този модел на поведение, той се задълбочава и се превръща в зависимост. В един момент започваме да вярваме, че ще ни бъде изключително трудно да се справим без тази наша зависимост. Не вярваме, че можем да я преодолеем.

Това, разбира се, не кореспондира с истината. Ние можем! Изцяло в способностите на всеки от нас е да се справим и преодолеем зависимостта си към която и да било храна (или друга зависимост). :) Това е темата на днешната ни статия. В нея разглеждам трите основни пречки в преодоляването на хранителните ни зависимости и начините, по които бихме могли да се справим с тях:

 1. физическа зависимост;
 2. ползването на дадена зависимост като начин да се справим с напрегнатите моменти в живота си;
 3. ограничаващите вярвания, които сме си създали и които ни карат да мислим, че е трудно и сложно да се справим със зависимостта си.

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение. :)
 2. Прочетете днешната статия ТУК: Хранителни зависимости и начини да се справим с тях.
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


19.06.2020
Избягвайте да ядете нещо, което не ви се яде само защото искате „да си хапнете нещо“.

В случаите, когато ни се хапва нещо малко – винаги е по-добре да избираме това, което наистина харесваме и ни е вкусно, а не да ядем, колкото да сложим нещо в корема. :) Слюноотделянето се ръководи от мозъка и ако това, което се готвите да изядете, не ви харесва, то отделената слюнка ще е съвсем оскъдна, следователно, храната няма да се обработи добре при сдъвкване и ще натовари храносмилателния процес.

Ако дадете на едно бебе да яде нещо, което не харесва, дори и да е гладно, то няма да го изяде. Майките добре знаят това. Пораствайки обаче – освен, че си изменяме вкуса, но и инстинктът ни да не ядем това, което не ни харесва, се притъпява и често ядем някои продукти просто от лакомия, въпреки че самата храна не ни е вкусна. По този повод някои специалисти дори разделят термините ядене и хранене. Ядене е, когато сграбчваме нещо, без то да ни се яде и без да се съобразим с хранителната му стойност за организма. Хранене е, когато правим осъзнат избор за това какво даваме на тялото си и се храним с наслада. :)

Поканата към всички ни е да забелязваме моментите, в които се насочваме да ядем неща, които не са ни вкусни, и да се стараем да ги избягваме. Независимо дали в регулярни дни или в дните за съгрешения – старайте се да избирате храна, която наистина ще ви донесе наслада. :)

Най-жестокото оръжие на Земята е вилицата на масата ви.
Ганди

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение. :)
 2. Приемете храненията си като начин да дадете на свой най-добър приятел (тялото ви) това, от което той наистина има нужда и което го кара да се чувства добре. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


20.06.2020
„За“ здравословното хранене, а не „срещу“ вредните храни. :)

Когато започваме някаква здравословна промяна, често се концентрираме върху това какво не трябва да правим, а не върху палитрата от възможности, които ни носи полезната промяна и начините да я направим по-вдъхновяващата и интересна. Проблемът тук е, че когато мислим и се фокусираме прекалено много върху това какво не можем да правим, тази картина се уголемява в съзнанието ни и прави промяната да изглежда едно голямо борене и проблематика. В един момент тя започва да ни натоварва. Това, разбира се, изобщо не ни помага да изградим своя навик с лекота и ентусиазъм. Именно затова е много важно фокусът ни да е насочен към причини, които са „за“ здравословното, а не в някаква изтощителна борба „срещу“ вредното. :)

Например обърнете внимание дали често си мислите за това какво не трябва да ядете? Не яж захар, не яж тесто, не яж това, не яж онова. Изведнъж всичко около вас ви се струва едно голямо постоянно ограничение – просто защото фокусът ви е само върху това какво не трябва и така дори не забелязвате останалото изобилие и възможности. Заедно с това – когато съзнанието ни често чува думата „не“, то се настройва негативно и се съпротивлява. Колкото повече си забраняваме една храна, толкова по-натрапчива може да стане мисълта за нея! :)

Каква е алтернативата?

Алтернативата е, вместо да мислите само за това какво не бива да ядете и така да си създавате излишни трудности – да се концентрирате върху това, какво е добре да ядете! Може да насочите фокуса си в търсене на здравословни ястия в интернет, да помислите какво полезно може да си хапнете за вечеря, да потърсите здравословни ресторанти около вас, които да тествате. Мислете си как здравословната храна ще ви донесе енергия, как ще подхрани клетките ви, как ще изглеждате по-свежи, как ще ви даде будност на съзнанието, как всеки ден ви прави все по-здрави и все по-вътрешно устойчиви и т.н., и т.н. :)

Идеята е да си създадем съзнание „за“ здравословното хранене, а не да хабим енергия и да се борим „срещу“ вредните храни.

Тази смяна на фокуса от срещу вредната храна“ към за здравословното хранене“ е от онези мааалки детайли, които съществено могат да ни помогнат в по-лесното изграждане и поддържане на дългосрочен здравословен хранителен режим. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение. :)
 2. Ако се хванете, че прекалено много се фокусирате върху ограниченията си и това, което не трябва да ядете – смете си фокуса и се концентрирайте върху възможностите, които ви носи здравословното хранене и какви вкусни ястия можете да си приготвите. Следете фокусът ви да бъде в За“ здравословното, а не срещу“ вредното. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


21.06.2020
Как да се справим с хранителните „изкушения“ и да развием самоконтрол към тях.

Когато говорим за изграждане на дългосрочен навик за здравословно хранене, едно от нещата, на които е добре да си обърнем внимание, е това да се тренираме да се справяме с изкушенията, които ни заобикалят, и да практикуваме самоконтрол към тях. Развиването на подобен самоконтрол не е нещо, което трябва да спазваме винаги и навсякъде, и не е заявка да живеем в някакви постоянни ограничения. Развиването на самоконтрол е начин да разберем, че има и други модели на съществуване между пълно угаждане и пълно лишаване, и да се възползваме от тези възможности, които правят живота ни по-балансиран, лек и осъзнат. :)

Развиването на самоконтрол е просто начин да открием как може да живеем една по-добра, съзнателна и здравословна версия на себе си.

В днешната статия споделям няколко техники, които можем да тренираме когато се намираме, в изкушаващи ситуации, за да засилим своя самоконтрол. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение. :)
 2. Прочетете днешната статия ТУК: Как да се справим с хранителните „изкушения“ и да развием самоконтрол към тях.
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)


22.06.2020
Периодично гладуване (intermittent fasting) – ползи и начини, по които можем да го приложим в режима си.

Последните няколко години все повече и повече се говори за ползите от периодичното гладуване и начините, по които всеки може да адаптира тази методика за своето ежедневие. Най-общо, периодичното гладуване е хранителен режим, при който се разчита на намаляване или лишаване от калории за определен период от време, което подпомага организма в неговите очистващи и регенериращи процеси. Гладуването като начин да подобрим здравето си не е нещо ново, но доскоро повечето от нас го приемахме само като начин за лечение, когато има нужда, а не начин, който може да прилагаме превантивно, за да се чувстваме значително по-добре всеки ден. :)

Ползите за организма, които са отчетени при включване на периодично гладуване в хранителния режим, са наистина много и обобщено могат да се сведат до:

 • забавяне стареенето на клетките;
 • повишаване имунитета на организма;
 • повишаване „горенето” на мазнини (при това дори при хора, които изобщо не спортуват);
 • намаляване нивата на стрес, успокояване на нервната система;
 • подпомага тялото в процесите му за самолечение;
 • намаляване възпалителните процеси в тялото;
 • нужда от по-малко сън;
 • увеличаване на енергията;
 • подобряване работата на мозъка и концентрацията;
 • спомагане за прочистване на тялото.

Има различни начини за прилагане на методиката „периодично гладуване”, но основните са три:

 1. Редуване на ден с нормално хранене (без да се съобразяваме с количеството и комбинациите) и ден с намалено количество храна (тук общото количество калории би следвало да е около 1/5 от обикновено). След това отново имаме ден с нормален прием на храна, после пак с намалено количество и така се редуват;
 2. Друг начин да приложим „периодично гладуване” е да си заложим период на цялостно гладуване в рамките на 12-18 часа в денонощието. Обикновено при този модел хората хапват на вечеря и след това не се хранят до обяд. Друг вариант е да закусваш и обядваш засищащо, а после пропускаш вечерята и хапваш чак на другата сутрин. По този начин се осигуряват по-спокойно тези 12-18 часа без храна;
 3. Третият начин за периодичното гладуване е да си правим цялостно гладуване за 24 часа за един, два, три дни в месеца;

Ако сте от хората, които трудно издържат на глад – в началото може да срещнете дискомфорт при прилагането на този подход. В такива случаи е важно да увеличавате гладуващите периоди много постепенно и да адаптирате за себе си според ситуацията ви в конкретния момент. Например аз съм с доста ниско кръвно и продължителните периоди на гладуване обикновено ми носят голям спад в енергията и замаяност, затова за себе си съм решила да спазвам модификация на първия вариант – редуване на ден с обикновени калории и ден с намалени калории. В деня с намалени калории пак ям през 3-4 часа, но просто храната е по-малко калорична – зеленчуци, плодове, извара и понякога ядки. Също така – понеже менюто ми като цяло не е много натоварено – не правя периодично гладуване през ден, а обикновено е един – два пъти в седмицата и то, без да се фокусирам върху това да броя калории, а просто се старая през деня да ям по-малко. Т.е. не спазвам стриктно режима на периодично гладуване, но все пак отчитам ползи от това, че съм го адаптирала за себе си и го ползвам. Най-осезаемо ми действа в усещането за повече енергия (обикновено на следващия ден), видимо по-голяма релефност на тялото и по-голяма будност на съзнанието. :)

Обръщам внимание, че за хора, които са в по-изразен стресов период или имат проблеми с надбъбречните жлези е добре да избягват периодичното гладуване и да се хранят по малко на всеки 2 – 3 часа. Това е така, защото гладуването все пак е вид стрес за организма и когато нивата ни на устойчивост са ниски, не е желателно да си създаваме допълнителни стресори. Ако сте в такава ситуация – хранете се по малко на всеки 2 – 3 часа докато  се стабилизирате, и чак когато се чувствате устойчиви може да експериментирате с периодичното гладуване.

Във всички останали случаи – пробвайте различни варианти на периодичното гладуване, вижте кои от тях са най-приложими за вас и вашето ежедневие и си го спазвайте, когато имате удобен случай за това. :)

Задачи за днес:

 1. Изпълнете избраните промени в хранителния си режим с ентусиазъм и вдъхновение. :)
 2. Ако ви е интересна темата за периодичното гладуване – гледайте филма „Яж, пости и живей по-дълго, който проследява подобренията в здравословното състояние на един човек, експериментиращ с различни видове периодично гладуване;
 3. Помислете за варианти как бихте могли да включите един по-разтоварващ ден в седмичния си хранителен режим. Може да е някаква вариация на периодично гладуване или ден на плодове, зеленчуци и по-лека храна като например кисело мляко, смутита от зеленолистни, оризовки с малко кашкавал или маслинова паста и т.н. Можете да си насрочите това да е всяка сряда от седмицата. Или всяка неделя. Запишете си го в графика, за да не забравяте или си сложете друг вид напомняне. Дори един такъв ден в седмицата да имате – много бихте подпомогнали тялото ви в неговите очистващи и регенериращи процеси. Обърнете внимание на това колко по-леки и енергични се чувствате на следващия ден. :)
Приятен и успешен ден. :)
Венета


Alephia
 – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)