Как да запазим навика на медитация в ежедневието си


До този момент разгледахме различни аспекти, начини за практикуване и ползи от изграждането на навика за медитация в ежедневието ни. :) Преди да завършим с няколко допълнителни съвета как бихме могли да запазим мотивацията си да практикуваме и занапред, нека си припомним основната цел на този навик: медитацията е начин да упражняваме своята наблюдателност и съзнателност относно себе си и това, което ни заобикаля, както и да внесем повече спокойствие и отпуснатост в ежедневието си.

Когато сме в ролята си на активен участник в живота, ние обикновено сме изцяло отдадени на мисленето, емоциите и заучените си модели на поведение и ги следваме автоматично, без да се замисляме дали са здравословни и ефективни за нас или не. Правим повечето неща, без особено да се замисляме защо правим това, което правим. Например, ако някой ни ядоса, ние автоматично влизаме в емоцията на яда и тръгваме да се защитаваме, нараняваме отношенията си с този човек, а след това се ядосваме още няколко пъти, преповтаряйки многократно филма на дадената случка в главата си. Какъв е по-здравословният сценарии? Да се опитаме да забележим надигащия се в нас гняв, да се опитаме да се абстрахираме от тази емоция и, наблюдавайки я отстрани, да осъзнаем, че тя не само не е полезна, но дори е безсмислена. И вместо да се ядосаме на другия, да се опитаме да го разберем и да му отговорим спокойно. Наблюдателността и съзнателността, които развиваме по време на медитация, ни помагат именно да можем да виждаме нещата по-ясно отстрани и да избираме по-рационално как да реагираме и в какво да позволим да бъдем въвлечени. Заедно с това, уменията за наблюдателност и съзнателност, както казва Чарли Мънгър, са уменията, които ни помагат да бъдем по-будни за потенциала както в себе си, така и в средата около нас. :)

Може би за много от вас практиката на медитация все още е нещо абстрактно и с твърде неясни резултати, но ако намерите своя най-приятен начин на изпълнение и дадете време ефектите да се натрупат, съм сигурна, че ще забележите всички ползи, за които стана дума през този месец. Та дори и още повече, които биха осезаеми и полезни конкретно за вас и вашето ежедневие. :) Затова силно препоръчвам да запазите своите 3 до 7 минутки медитация още няколко месеца и да наблюдавате подаръците, които този навик ще ви поднесе. :)

По-долу споделям няколко насоки, чрез които можем да засилим мотивацията си да запазим практиката на медитация в нашето ежедневие: :)

  • Приемете медитацията като дългосрочна инвестиция. Уменията за наблюдателност и съзнателност са умения, които изискват известно време да се усетят осезаемо, но се развиват и натрупват много солидно във времето. В един момент ще забележите как тези умения започват да се разпростират във всичко, което правите. Изпълнявате проектите си с по-голям фокус и постоянство. Забелязвате интересни за вас възможности. Не бягате при първата възникнала трудност. По-спокойно реагирате на неща, които преди са ви разклащали. Действате по-съзнателно и обмислено и т.н. Медитацията е дългосрочна инвестиция в себе си, която ни помага да взаимодействаме с всичко около нас по един по-здравословен и успешен начин. Вярвам ще се съгласите, че колко и време да изисква подобна инвестиция – със сигурност си заслужава; :)
  • Приемете медитацията като механизъм, който носи постоянна позитивна промяна в живота ни. Медитацията развива в нас умението да забелязваме. Освен по време на практика, но и извън нея, ние започваме по-ясно да забелязваме какви са нашите мисли, емоции, модели на поведение и действия, кои от тях са полезни за нас и кои ни пречат. С други думи, медитацията развива в нас способността да забелязваме негативните си модели, а щом разберем кои са те – това само по себе си е огромна крачка и предпоставка за промяната им;
  • Медитацията тренира в нас умението да се справяме по-здравословно с трудностите. Природата на ума е да е разсеян. Природата на емоциите е да се движат надолу и нагоре. И това е ОК. Много хора възприемат медитацията като начин да премахнем мисленето и емоциите си изцяло. Но мисленето и емоциите са огромна част от живота ни и идеята е не да ги премахнем, а да се научим да се справяме с тях по един по-здравословен начин, като просто намалим техния интензитет, гледайки ги от позицията на наблюдател. Медитацията ни дава пространство, в което да тренираме именно това умение – да гледаме отстрани и да не се въвличаме в мислите и емоциите си, а да ги наблюдаваме. По този начин се учим каквото и да възникне в живота ни –да не го игнорираме или потискаме, а да се справим и с него по здравословен за нас начин;
  • Работете с това, което „изплува“ по време на медитация, за да опознаете по-добре себе си. В моментите, когато не успеете да се концентрирате върху дъха си, винаги можете да обърнете фокуса си и да наблюдавате това, което „изплува“ на повърхността и ви разсейва – независимо дали то е мисъл, усещане, емоция, или каквото и да е друго. Независимо дали е „негативно“, или „положително“. Например, ако прекалено се безпокоите за нещо и това изцяло ви разконцентрира по време на медитация, не игнорирайте това безпокойство, а просто насочете вниманието си върху него и се опитате да разберете какво и защо ви безпокои. Има ли то рационална основа или е просто интерпретация? Опитайте се да се отпуснете. Спомнете си, че всичко е ОК. Опитайте се да намерите увереност и самочувствие, че можете да се справите. След това вижте дали може да се върнете към дъха и настоящия момент. Всяко нещо, което ни изважда от нашия фокус, може да бъде използвано за обект на медитация, чрез който да опознаем по-добре себе си;
  • Спомняйте си, че връщането към дъха е средство да успокоим ума си. Винаги, когато се почувствате напрегнати, можете да затворите очи дори за секунда и да проследите едно вдишване и едно издишване, после още няколко – това успокоява ума. Това е мини медитация – момент, в който отново усещаме живота в себе си. Където и да сме, каквото и да правим, винаги можем да се върнем за няколко секунди към дъха си и да усетим себе си по-будни и спокойни;
  • Ако традиционната медитация със следене на дъха ви е скучна – превърнете която и да е друга дейност в медитация. Намерете вашия си начин. За някои хора традиционната практика на седене и следене на дъха просто не работи толкова силно както при други. В такива случаи винаги можете да превърнете някоя дейност или дори няколко дейности от ежедневието си в медитация – миене на чинии, къпане, разходка, тичане, писане, оцветяване, чистене, подреждане, активно слушане, музика или каквото друго си изберете. Всеки един момент и ситуация са подходящи да тренираме своята наблюдателност и осъзнатост. Дори и ако в рамките на този месец не сте открили най-удобния за вас начин да приложите принципите на медитация в ежедневието си – изследвайте други посоки на практика, други дейности, други моменти, в които можете да приложите повече наблюдателност и съзнателност в ежедневието, за да развивате тези качества в себе си;
  • За хората, които усещат, че традиционната практика на медитация им действа добре – може да предизвикате себе си с випасана. Випасана е практика на интензивна медитация в седеж и следене на дъха. Провежда се в рамките на около 10 до 14 дни, като около 80% от това време се изкарва изцяло в медитация и мълчание, а в останалата част се провеждат кратки лекции, чиято цел е да внесат повече разбиране за самата практика и резултатите, които биха могли да възникнат от нея.  В България съм срещала две места, на които се организира випасана, но нямам личен опит, така че не бих препоръчала някое място. В интерент може да се намери информация, от която всеки да прецени дали това изживяване е за него и ако да – къде да се запише. Лично според мен практиката на випасана би била полезна най-вече за хора, които вече имат малко по-задълбочено разбиране и опит с медитацията и които искат да останат в някакъв по-интензивен период на уединение, за да решат конкретен личностен въпрос;
  • Опитайте се да се концентрирате върху самата практика, а не върху това дали напредвате. Ако приемем отглеждането на един навик в живота си като отглеждане на дете, то бързането да го изградим би изглеждало като бързане детето ни да порасте, вместо да изживяваме заедно с него всеки момент от детството и израстването му. :) Опитайте се да се абстрахирате от постоянното чудене дали имате прогрес в практиката си, или не. Екхарт Толе обича да казва: „ Ако спреш мисленето по отношение на това дали правиш прогрес, или не, значи си в настоящия момент и това е твоят прогрес. Това е и твоят критерии за оценка дали напредваш в практиката си.” :)
  • Прекален светец и Богу не е угоден. :) Тук отново важи същото правило, както и при всеки друг навик – няма нужда от перфекционизъм. Каквато и практика на медитация да възприемете за себе си – имайте си регулярни съгрешения от нея. В 80% от времето сме постоянни, а в останалите 20% изследваме нови хоризонти, създаваме си малко дисбаланс дори и после се връщаме към полезната практика, към себе си. Съгрешенията не са признак на провал, а са мощно средство за засилване изграждането на всеки навик в ежедневието ни. :)

Надявам се, че с горните предложения съм засилила желанието ви да развиете наблюдателя в себе си и да запазите навика на медитация поне за още 30 до 100 дни, за да видите сами какви подаръци би могла да ви донесе тя. А кой знае – през това време медитацията може да стане вашият любим навик в ежедневието.  :)

 

Задача за днес:

  1. Помислете кой би бил най-удачният вариант за вас да поддържате практиката си на медитация в ежедневието и утре в последната седмична ревизия ще уточните своя план занапред. :)

Приятен и вълнуващ ден. :)
Венета

Alephia – Програма за изграждане на полезни и здравословни навици в живота ни. :)