Alephia

Вместо да планирате следващата си отпуска, по-добре си планирайте живот, от който не искате да избягате!

Сет Годин

Здравейте :),

Вие сте в Програмата за изграждане на полезни навици, където заедно откриваме и усъвършенстваме себе си всеки ден в рамките от 5 до 30 минути на ден, което след това подобрява качеството на цялостния ни живот. Целта е да бъдем по-здрави (физически, емоционално, ментално и духовно), по-целенасочени, по-продуктивни, по-наясно със себе си във всеки един момент и като резултат по-удовлетворени и щастливи от приключението наречено живот! :)

Полезните навици, които изграждаме заедно са описани на кратко по-долу, а всеки модул по отделно може да достъпите от менюто в ляво! :)

 1. Януари – Творчество и креативност.
 2. Февруари – Интуиция.
 3. Март – Разтребване на непотребното. Минимализъм.
 4. Април – Благодарност и позитивни утвърждения.
 5. Май – Медитация и майндфулнес. 
 6. Юни – Здравословно хранене.
 7. Юли – Физическа активност и спортуване в ежедневието ни.
 8. Август – Управление на времето, енергията и продуктивността. Изграждане цялостен план – довършване на недовършеното и визия за напред. 
 9. Септември – Ранно ставане. Оптимизация на съня.
 10. Октомври – Опознаване на себе си.
 11. Ноември – Хармонични взаимоотношения с хората около нас.
 12. Декември – Прошка, даване, креативна визуализация.

 

Цената за цялата Програма е 290лв за всички модули, за цяла година обучение и може да заявите своето участие ТУК

Цената за един модул е 30лв и може да се регистрирате ТУК. :)

 

Ето и как се осъществява Програмата:

 • Изцяло он-лайн изпълнение, така че може да се включите независимо в кой град или държава се намирате.
 • Изграждане по един полезен навик за всеки отделен месец от годината. :)
 • Всеки ден получавате кратък мейл от мен с насоки и съвети за изграждане на конкретния навик, така че той лесно да се превърне в част от ежедневието ви. В рамките на месеца има и 5-6 статии за всеки навик, засягащи неговите специфики, интересни гледни точки и техники за по-лесното и забавното му изпълнение. :)
 • Всеки участник чете мейлите и изпълнява кратките насоки в удобно за него време. Няма уречено време за изпълнение на насоките – всеки изпълнява когато е удобно за самия него. А дори и в даден ден да не ви остане време – имате достъп до цялата информация по всяко време. ;)
 • Седмичен преглед на прогреса и адаптация, според индивидуалните ви нужни.
 • Задължителни дни за съгрешения, в които пропускаме да изпълняваме навика целенасочено, с което всъщност засилваме неговата интеграция и полезност. Също така – дори и да не намирате време да изпълнявате насоките всеки ден – може само да четете кратките дневни послания. Те са създадени така, че постепенно и надграждащо да се натрупват в нас като начин на мислене и така предизвикат качествена и позитивна промяна в действията ни. :) 
 • Он-лайн уебинар с въпроси и отговори за всеки навик с ценни съвети от мен и специални гости. Заедно с това получавате достъп и до всички други уебинари от отминалите издания на Програмата! :)
 • Допълнителни материали за слушане/четене ако искате да задълбаете в някоя тема.
 • Затворена ФБ група за споделяне на опит между хората, които са включени в Програмата за полезни навици.
 • Препоръчително е да се изградят всички навици за по-голяма синергия, но всеки участник сам може да реши кога да се включи или кога да се отпише от Програмата. :)

Ако искате да се включите заедно с нас в Програмата за полезни навици – може да се регистрирате ТУК.

 

Кратка информация за всеки един от модулите, както и от кого ще бъде воден съответния навик


1. Творчество и креативност

Вселената винаги предпочита еволюцията пред застоя. И точно защото иска да вижда живота в нова перспектива е трябвало да създаде творци, като себе си. Чрез нас тя си играе – дава на друг възможността да управлява реалността, за да види какво ще измисли той. :)

Творчеството е навикът, който изгражда в нас начин на мислене на създател. Властелин на реалността. :) Затова и е изключително полезно да се научим да отделяме по малко време да творим. Това е валидно особено за хората, които смятат себе си за не толкова творчески личности. :) Именно те остават наистина учудени и дълбоко впечатлени от това, което могат да създадат. Внасяйки творчество в дните си, човек се събужда. Започва да вижда живота като бяло платно, на което да рисува. Тогава светът вече е различен от преди. :) Защото творчеството малко по малко ни кара да започнем да гледаме с очите на създател, а това ни вдъхва изключително голяма увереност, смелост и кураж да живеем живота си по свои собствени правила.  :)

Творчеството е начин да преживеем вдъхновението да бъдем себе си. Да се влюбим в себе си. И да открием тази любов към света! :)

През Януари ще изследваме и изграждаме навика за повече творчество в ежедневието ни – начинът да усетим себе си като създатели, оставящи следи в света около нас.

Водещ на навика: Венета


2. Интуиция

Интуицията е нещо изключително елегантно и фино, но същевременно е по-силно от всичко, което може да си представим. Защото идва от мъдростта на сърцето. :)

В 21-ви век, когато всичко се развива и променя с изключително бързи темпове, е от съществена важност да изградим връзка с вътрешния си учител, интуицията, която ни помага да взимаме по-бързи, правилни и навременни решения. Интуицията ни помага да излезем от чуденето и да влезем в категоричността си, от която позиция действаме по-уверено, целенасочено и смело. При воденето на интуитивен живот идеята не е да загърбим ума, а да го научим как да работи в екип със сърцето, защото единствено от позицията на техния съюз сме способни да живеем най-автентичния себе си и започваме да усещаме живота си като шедьовър, който сами създаваме.

Повечето хора са свикнали да „учат уроците си“ само чрез логични опити и грешки, което обаче в наши дни коства доста време. А понякога и пари. :) И често е болезнено, защото ни заставя постоянно да минаваме през едни и същи грешки, в едни и същи ситуации, понякога без дори да осъзнаваме този порочен кръг. Интуицията ни, от друга страна, е надсетивен механизъм, който ни помага да реализираме себе си и целите си по-бързо, по-продуктивно и най-вече – по най-оптималния лично за нас начин, към настоящия момент. Тя винаги знае дали една среща е добра за нас или не, дали някой партньор си заслужава или не, къде да отидем и с кой да се запознаем, за да реализираме идеята си и т.н. Абсолютно всеки има свой вътрешен GPS, вътрешен компас, който постоянно го навигира и коригира как да реализира себе си и как да постигне целите си по най-оптималния за него начин. :)

През февруари, месецът на сърцето – заедно ще се учим да говорим езика, чрез който то общува с нас. :) Ще се учим да разпознаваме и живеем спрямо своята интуиция, за да подобрим и ускорим продуктивността и удовлетворението в живота си. :)

И да, воденето на по-интуитивен живот е изцяло въпрос на навик. :)

Водещ на навика: Венета


3. Разтребване на непотребното. Минимализъм.

С времето натрупваме толкова много вещи (дрехи, обувки, сувенири и прочие), че те започват да заемат огромна част от нашето пространство. И нашите мисли. Често считаме, че тези неща не пречат на никого? Но те и не помагат на никого! Те просто заемат пространство. Вашето пространство. Вашата енергия.  Разтребвайки всичко непотребно ние създаваме лекота – в себе си и в света около нас. Разтребвайки всичко непотребно ние създаваме пространство за големите неща в живота си – да се родят и развият. Идеите. Целите. Мечтите. Любовта. Все пак това са светли и ефирни неща, не очаквайте от тях да се появят и развиват в място, което сте отрупали с непотребни вещи.

Това не е поредното разчистване на гардероба ви. Целта на този модул е да изграждане на навик, който да ни помага да не допускаме непотребни неща, мисли, емоции…хора в живота си.

През март месец ще разтребим всички непотребно и ще превърнем в навик усета си винаги да оставяме пространство за нещо хубаво и вдъхновяващо да се ражда и израства в нашия живот  :)

Водещ на навика: Венета


4. Благодарност и утвърждения

Емоцията на благодарност и позитивните утвърждения са най-краткия път да се научим да фокусираме вниманието си повече върху хубавите моменти в нашите дни, да изградим в себе си смирение и да повишим усещането си за вътрешна пълноценност, увереност и щастие. Благодарността и позитивните утвърждения ни издигат на едно изключително високо емоционално и ментално ниво, от което започваме да виждаме повече възможности да реализираме себе си и имаме повече вдъхновени и енергия да го направим в действителност. Благодарността е една от най-облагородяващите практики, която бавно, но много сигурно ни придвижва към реалността, в която искаме да живеем. Най-добрата молитва е именно благодарността! 

Април е месецът, в който ще изградим навика да бъдем благодарни и ще усетим как това ни прави по-позитивни, по-уверени и по-здрави личности.

Водещ на навика: Венета


5. Медитация. 

Медитацията е като гмуркане на душата в нашите собствени дълбини.

Когато се гмурнеш под вода и останеш там малко по-дълго време, след това единственото, което искаш да правиш, е да дишаш. Точно така е и с медитацията. Изчезваш за известно време, потънал в собствения си океан, но когато се върнеш над водната повърхност, дишането ти, животът ти са по-сладки от всякога. Всеки човек трябва редовно да прави подобни бягства към вътрешния си свят, за да може да живее щастливо във външния.

През май ще създадем навика да навлизаме във вътрешния си свят чрез медитация.

Водещ на навика: Венета


6. 
Здравословно хранене

Преди време да се храниш здравословно беше вид прищявка на някой решил да се прави на модерен. Днес обаче всички искаме да сме по-енергични, по-продуктивни, по-здрави и по-красиви, и всъщност е наш дълг да бъдем такива. Затова и здравословното хранене вече не е лукс, а необходимост. За всеки един от нас.

Преди време се считаше, че храненето има отношение само за по-добрата ни фигура. Днес обаче се знае, че храносмилателната система на човек е неговият втори мозък, тъй като притежава неврони и рецептори, отговарящи директно за нашето настроение, будност, мисли, идеи, креативност и емоции. Колкото по-добре се грижим за чистотата на тялото си, толкова по-добре развиваме бистротата на ума си! :)

Юни – месецът, в който ще изградим навикът да храним здравословно тялото и ума си. :)

Водещ на навика: Венета


7. 
Физическа активност и спортуване в ежедневието ни. 

Представете си, че имате най-модерната, уникална и функционална кола на света, а я използвате само да отивате до работа и обратно. Тъпо, нали?

Е, сега разбирате как се отнасяме с тялото си когато не му даваме достатъчно движение.

Не е нужно да прекарваме всеки ден във фитнеса, да тичаме до изтощаване или да практикуваме някакъв конкретен вид спорт. Нужно е единствено да се върнем към желанието си за игра и да се раздвижим. Защото животът е движение. Еволюция. Постоянна. :) Само когато си изградим навика за повече физическа активност в ежедневието си може да очакваме от себе си добър метаболизъм, висока енергия, засилен фокус и концентрация, връзка с интуицията ни за по-бързи и правилни решения, балансирана емоционалност. Движението не просто ни помага да изглеждаме добре външно, то е пряко отговорно за вътрешното ни цялостно здраве и потенциал. :) В природата светулките светят само когато се движат. Абсолютно същото е и при хората. :)

Водещ на навика: Венета

 

Регистрирай се заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици ТУК. :)

 

8. Управление на времето, енергията и продуктивността. Изграждане на цялостен план – довършване на недовършеното и визия напред.

Управление на времето, енергията и продуктивността е умение, което освен да ни прави ефективни и целенасочени личности в работното ежедневие, би следвало да ни прави щастливи и удовлетворени хора в живота по принцип. :) Именно затова в рамките на Програмата за полезни навици ще разглеждаме управлението на времето не единствено и само на база ежедневни, седмични или дори месечни задачи, но и на база изградена цялостна визия за себе си. :) По този начин освен да си отговаряме на въпросите – кога, какво и как да правим по най-оптималния начин, но и по-важното – ще си изградим яснота защо го правим. :) Управлявайки времето от подобна по-обхватна перспектива дава на ума ни достатъчно свобода, чрез която да изпълняваме всяка задача на база своята интуиция и спонтанна критика – най-точните пособия за постигане на максимална продуктивност и удовлетворение в ежедневието и живота ни като цяло! :)

Как да организираме времето си? Как да сме по-ефективни и продуктивни? Как да пестим време и енергия, за да сме по-спокойни и удовлетворени? Как да превърнем това в навик? Как да се научим да не отлагаме? През август ще разберем именно това! Ще станем по организирани и ще видим как това има силата да ни подари повече време, енергия, целенасоченост и мотивация! :)

Водещ на навика: Венета


9. 
Ранно ставане

Любимото ми изкуство е това на сутрините. Да станеш преди всички. Да имаш предостатъчно време. Да не бързаш. Да е тихо. Да си направиш любимата закуска и твоето си кафе – точно както го обичаш. Да започнеш деня си с усмивка, спокойствие, благодарност и усещането, че ще бъде прекрасен, прекрасен ден. Кажи ми как започваш деня си, за да ти кажа мога ли да те обичам.

„Малко Той, малко Аз, малко Ние“, Мария Василева

Да станеш рано, да си подариш време за себе си, да помислиш, да почетеш, да помечтаеш. Ето това би ви отличило изключително много! Това е най-краткия път към най-добрата ви версия!

Ранното ставане е една крачна напред пред другите. Нека я направим заедно! Септември ще изградим този навик, който ще ни служи и ще ни вдъхновява завинаги. :)

Водещ на навика: Венета


10.
Опознаване на себе си

Защо правите, това, което правите? Защо реагирате по начина, по който реагирате? В какво вярвате и защо? Това ли е наистина вашата истина? Как възприемате това, което ви се случва? Какво ви кара да се чувствате добре и защо? Кое ви ядосва? Толкова ли е важно за вас? Защо? Кой всъщност си ти? И какво наистина искаш?

Много въпроси, на които ще си дадем отговор ако изградим навика да се запознаваме със себе си. Всеки ден! Именно това ще правим през октомври. Ще развием едно по-дълбоко разбиране за себе си и своя път. Това ще ни даде толкова важните яснота, сигурност и визия за напред, които са двигателната сила на всеки един от нас. :)

Водещ на навика: Венета


1
1. Хармонични взаимоотношения с хората около нас

Изкуството да слушаме и да задаваме правилни въпроси може да ни помогне да разберем повече другите – приятели, партньори, колеги. А това от своя страна помага да разберем повече себе си, защото другите са наше огледало и ако успеем да чуем пълноценно тях, бихме могли да чуем по-пълноценно и себе си. Умението да слушаме човека отсреща, така сякаш никой друг не съществува. Да слушаме с разбиране, без осъждане, без обратна връзка, без оценки. Това са качества на хората, които ни карат да се чувстваме специални. Нека научим как да бъдем като тях и ние да може да караме другите да се чувстват специални! Умението да общуваме с разбиране един от най-кратките пътища да си осигурим щастие, удовлетвореност а и успех в живота. :)

Водещ на навика: Венета

 

12. Прошка, получаване чрез даване, креативна визуализация

Докато минавах през вратата, която ме водеше към Свободата ми, знаех, че ако не бях загърбил своята огорченост и омраза, щях все още да бъда в затвора.

Нелсън Мандела, прекарал 27 години от живота си в затвор. Три години след освобождаването си обаче печели нобелова награда за мир, а още една година след това – става президент на ЮАР. 

Всеки ден се събуждаме, мием си зъбите, къпем се и си оправяме тоалета. Това обаче, което забравяме да правим, е да почистваме съзнанието и ума си толкова добре колко почистваме тялото си.

Хората постоянно говорим как ни липсва време. Но това, което всъщност ни липсва е пространство да мислим. Заели сме това пространство с истории на обида и огорченост от различните ни малки или големи ежедневни ситуации. Понякога въртим тези истории безкрайно дълго време. Тези мисли хабят от енергия ни и крадат от менталния ни потенциал без дори да усещаме, че го правят. Затова и е от изключителна важност да се научим да прощаваме. Да пускаме огорчението и обидата си веднага, без да ги задържаме в себе си. Прошката е механизъм за почистване на съзнанието ни, който ни изкарва от затвора на негативното мислене и ни освобождава пространство, в което да мислим по-мащабно, по-продуктивно и по-креативно. Прошката е един от най-мощните инструменти за постигане на по-голям фокус и концентрация в ежедневието ни, с които сме способни да мислим и изпълняваме задачите си по-бързо и целенасочено. 

От друга страна – даването, помощта към другите (но с техника), е инструмент, който ни помага да усетим живота си пълноценен, смислен и съзидателен! А заедно с това даването ни помага по-бързо да получим в живота си това, което искаме – като просто помогнем на някой друг да го има. :) И накрая – креативната визуализация е един от малко прилаганите, но много работещите начин постепенно да постигнем яснота какво искаме в живота си. Постигайки тази яснота ние всъщност си постояваме път, по който да тръгнем и да вървим уверено и устремено напред през новата година.

През декември ще развиваме навиците на прошка, даване и креативна визаулизация. Ще се почистим съзнанието си, ще посадим в него семената за своя успех и с насоченост на ума си, ще му помогнем да ни отведе там където искаме да стигнем през 2018-та. :)

Водещ на навика: Венета


Бог работи с нас. Не вместо нас!

Регистрирай се заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици ТУК. :)