Alephia

Вместо да планирате следващата си отпуска, по-добре си планирайте живот, от който не искате да избягате!

Сет Годин

Здравейте :),

Вие сте в Програмата за изграждане на навици 2016, където заедно откриваме и създавам себе си всеки ден в рамките на 5 до 30 минути, което след това повлиява върху качеството на цялостния ни живот. Целта е да бъдем по-здрави (физически, емоционално, ментално и духовно), по-продуктивни и целенасочени, по-наясно със себе си във всеки един момент и по-удовлетворени от приключението наречено живот! :)

Полезните навици, които ще изграждаме заедно през 2016-та година са описани по-долу, а всеки модул по отделно може да достъпите от менюто в ляво! :)

 1. Март – Разтребване. Довършване на недовършеното 
 2. Април – Благодарност и утвърждения 
 3. Май – Медитация 
 4. Юни – Ранно ставане 
 5. Юли – Управление на времето, енергията и продуктивността
 6. Август – Физическа активност и спортуване в ежедневието ни
 7. Септември – Здравословно хранене 
 8. Октомври – Опознаване на себе си
 9. Ноември – Хармонични взаимоотношение с хората около нас
 10. Декември – Прошка, даване чрез получаване, креативна визуализация

Ето и как се осъществява програмата: 

 • Работа по изграждане на един навик за всеки отделен месец. Следващият месец надграждаме с нов навик; :)
 • Кратки всекидневни сутрешни напомняния със съвети за изграждане на конкретния навик, така че той лесно да се превърне в част от ежедневието ви;
 • Седмичен преглед на прогреса и адаптация, според индивидуалните ви нужни;
 • Едно (или няколко) предизвикателства за всеки месец, които да ни извадят от зоната ни на комфорт; :)
 • Кратки блог статии всеки месец, засягащи конкретния навик и начините за по-лесното му изпълнение;
 • Он-лайн уебинар за всяка тема в края на месеца, където ще говорят хора, вече изградили дадения навик и ще споделят своя опит и ползи, които имат от него. Разбира се ще има време и за въпроси и отговори, за да оптимизираме навика във вашето ежедневие;
 • Затворена ФБ група за споделяне на опит между хората, които са включени в програмата и при желание – връзка с партньор за постигане на по-голяма отговорност към изграждането на всеки навик;
 • Допълнителни материали за четене при желание;
 • Изцяло он-лайн изпълнение на всяка от посочените дейности, така че никой да не е ограничен от време и пространство! :)
 • Препоръчително е да се изградят всички навици за по-голяма синергия, но всеки участник сам може да реши кога да се включи или кога да се отпише от програмата. :)

Повече информация по организацията и изпълнението на Програмата, може да намерите ТУК.

Вход за регистрирани участници ТУК.

Ако не сте регистриран участник, но искате да се включите в Програмата за полезни навици- може да го направите ТУК.

Ето и кратка информация за всеки един от модулите, както и от кого ще бъде воден съответния навик

1. Разтребване. Довършване на недовършеното. 

С времето натрупваме толкова много вещи (дрехи, обувки, сувенири и прочие), че те започват да заемат огромна част от нашето пространство. И нашите мисли. Често считаме, че тези неща не пречат на никого? Но те и не помагат на никого! Те просто заемат пространство. Вашето пространство. Вашата енергия.  Разтребвайки всичко непотребно ние създаваме лекота – в себе си и в света около нас. Разтребвайки всичко непотребно ние създаваме пространство за големите неща в живота си – да се родят и развият. Идеите. Целите. Мечтите. Любовта. Все пак това са светли и ефирни неща, не очаквайте от тях да се появят и развиват в място, което сте отрупали с непотребни вещи.

Това не е поредното разчистване на гардероба ви. Целта на този модул е да изграждане на навик, който да ни помага да не допускаме непотребни неща, мисли, емоции…хора в живота си.

Другото, което ще направим в този модул е да довършим всичко недовършено, защото недовършените неща, които сме трупали с години имат силата не само да ни държат стресирани, но и не ни позволяват да направим следващата крачка напред. Те са като верига, която ни спира да продължим напред, защото ни създава усещането, че има прекалено други неща, които трябва да направим преди това. А накрая се оказва, че по нито едно от тях не работим изцяло. Всичко това ни дърпа назад с огромна сила!

През март месец ще разтребим всички непотребни дрехи, обувки, мисли, хора! Ще довършим всичко недовършено и ще превърнем в навик усета винаги да оставяме пространство за нещо хубаво да се роди и израсте в нашия живот  :)

Водещ на навика: Венета

2. Благодарност и утвърждения

Благодарността е способността ни да почетем своя живот – този, който имаме сега и този, който желаем да постигнем в бъдеще. Благодарността ни помага да открием и почетем красотата – в себе си, в хората около нас и във всичко, което ни заобикаля. Благодарността изразява доверието ни към света около нас, че ще ни предостави именно това, от което най-много имаме нужда в настоящия момент. Благодарността е една от най-високите вибрации, които ни помагат да стоим далеч от негативното и бавно ни придвижва към реалността, в която искаме да живеем. Най-добрата молитва е благодарността! Това е една вълшебна и неописуемо облагородяваща практика…:)

Април е месецът, в който ще изградим навика да бъдем благодарни и ще усетим как това ни прави по-позитивни, по-уверени и по-здрави личности.

Водещ на навика: Венета

3. Медитация

Медитацията е като гмуркане на душата в нашите собствени дълбини.

Когато се гмурнеш под вода и останеш там малко по-дълго време, след това единственото, което искаш да правиш, е да дишаш. Точно така е и с медитацията. Изчезваш за известно време, потънал в собствения си океан, но когато се върнеш над водната повърхност, дишането ти, животът ти са по-сладки от всякога. Всеки човек трябва редовно да прави подобни бягства към вътрешния си свят, за да може да живее щастливо във външния.

През май ще създадем навика да навлизаме във вътрешния си свят чрез медитация.

Водещ на навика: Венета

4. Ранно ставане

„Любимото ми изкуство е това на сутрините. Да станеш преди всички. Да имаш предостатъчно време. Да не бързаш. Да е тихо. Да си направиш любимата закуска и твоето си кафе – точно както го обичаш. Да започнеш деня си с усмивка, спокойствие, благодарност и усещането, че ще бъде прекрасен, прекрасен ден. Кажи ми как започваш деня си, за да ти кажа мога ли да те обичам“.

„Малко Той, малко Аз, малко Ние“, Мария Василева

Да станеш рано, да си подариш време за себе си, да помислиш, да почетеш, да помечтаеш. Ето това би ви отличило изключително много! Това е най-краткия път към най-добрата ви версия!

Ранното ставане е една крачна напред пред другите. Нека я направим заедно! Юни ще изградим този навик, който ще ни служи завинаги.

Водещ на навика: Венета

5. Управление на времето, енергията и продуктивността. 

Управлението на времето е изключително важно умение, ако искаме да сме не само ефективни и продуктивни личности, но и спокойни и удовлетворени хора. Съществува изключително голям набор от инструменти, които могат да ни помогнат в управлението на времето, но не успеем ли да превърнем организацията в навик, стрелката на часовника все повече ще скъсява, вместо да увеличава нашите вътрешни резерви.

Отлагането от друга страна е навик, който те кара да оставяш недовършени нещата, които си започнал. Или тези, които не искаш да започнеш. Или, които искаш, но вече си свикнал да отлагаш. Да отложиш значи да не дадеш шанс. Значи да не дадеш живот на нещо. Трудно или лесно, няма значение. Ти отлагаш началото. Отлагаш края. Отлагаш живота си. Всичко това ни дърпа назад с огромна сила! Сковава ни! И оставя истинското удоволствие от живота…за после! До кога? Нека резкъсаме този омагьосан кръг!

Как да организираме времето си? Как да сме по-ефективни и продуктивни? Как да пестим време и енергия, за да сме по-спокойни и удовлетворени? Как да превърнем това в навик? Как да се научим да не отлагаме? През юли ще разберем именно това! Ще станем по организирани и ще видим как това има силата да ни подари повече време, енергия, целенасоченост и мотивация! :)

Водещ на навика: Венета

Регистрирай се за Програмата за изграждане на навици ТУК

6. Физическа активност и спортуване в ежедневието ни. 

Представете си, че имате най-модерната, уникална и функционална кола на света, а я използвате само да отивате до работа и обратно. Тъпо, нали?

Е, сега разбирате как се отнасяме с тялото си когато не му даваме достатъчно движение.

Не е нужно да прекарваме всеки ден във фитнеса, да тичаме до изнемощяване или да практикуваме някакъв специален тип спорт. Нужно е просто да се раздвижим.

Животът е движение. Еволюция. Постоянна. Затова през август заедно ще изградим навика за повече движение в живота си!

Водещ на навика: Велин и Венета

7. Здравословно хранене

Преди време да се храниш здравословно беше вид прищявка на някой решил да се прави на модерен. Днес обаче всички искаме да сме по-енергични, по-продуктивни, по-здрави и по-красиви, и всъщност е наш дълг да бъдем такива. Затова и здравословното хранене вече не е лукс, а необходимост. За всеки един от нас.

Преди време се считаше, че храненето има отношение само за по-добрата ни фигура. Днес обаче се знае, че храносмилателната система на човек е неговия втори мозък, тъй като притежава неврони и рецептори, отговарящи директно за нашето настроение, мисли, идеи, креативност и емоции. Колкото по-добре се грижим за чистотата на тялото си, толкова по-добре развиваме бистротата на ума си.

Септември – месецът, в който ще изградим навикът да се храним здравословно.

Водещ на навика: Венета

8. Опознаване на себе си

Защо правите, това, което правите? Защо реагирате по начина, по който реагирате? В какво вярвате и защо? Това ли е наистина вашата истина? Как възприемате това, което ви се случва? Какво ви кара да се чувствате добре и защо? Кое ви ядосва? Толкова ли е важно за вас? Защо? Кой всъщност си ти? И какво наистина искаш?

Много въпроси, на които ще си дадем отговор ако изградим навика да се запознаваме със себе си. Всеки ден! Именно това ще правим през ноември.

Водещ на навика: Венета

9. Хармонични взаимоотношения с хората около нас

Изкуството да слушаме и да задаваме правилни въпроси може да ни помогне да разберем повече другите – приятели, партньори, колеги. А това от своя страна помага да разберем повече себе си, защото другите са наше огледало и ако успеем да чуем пълноценно тях, бихме могли да чуем по-пълноценно и себе си. Умението да слушаме човека отсреща, така сякаш никой друг не съществува. Да слушаме с разбиране, без осъждане, без обратна връзка, без оценки. Това са качества на хората, които ни карат да се чувстваме специални. Нека научим как да бъдем като тях!

Водещ на навика: Велин

 10. Прошка, получаване чрез даване, креативна визуализация

Прошката е начин да дадем повече свобода и мащабност на мисленето си. Тя е начин да поддържаме чиста почвата на съзнанието си. Даването на другите е начин да засеем плодотворни семената в тази почва, които да направя по-успешен нашия личен живот. А креативната визуализация е начин да полеем тези семена така, че те да израстат по-бързо в реалността. :) С този навик ще завършим годината символично – с чистота и готовност да получим най-доброто през 2017-та. :)

Водещ на навика: Венета

Бог работи с нас. Не вместо нас!

Регистрирай се за Програмата за изграждане на навици ТУК