navicite na uspeshnite hora

Успешните хора са просто тези, които имат успешни навици.

Браян Трейси

В много проучвания се стига до извода, че за да изпълняват ежедневните си задачи, продуктивните хора по-малко използват волята си и много повече залагат на изградената си ежедневна рутина – поредица от навици, които следват през деня в определен ред.

Стивън Кинг например пише всеки ден от 7:00 до 8:30 сутринта. Той си взема сутрешните витамини, сяда на едно и също място всеки ден, пуска си музика и просто започва да пише, независимо дали има вдъхновение, мотивация, ентусиазъм или не. За него е важно това да е част от ежедневието му и го е превърнал в навик. А когато едно действие се е превърнало в навик, то умът ни много по-лесно и бързо се настройва за това, което трябва правим.

Мая Ангелу, един от известните поети и автобиографисти казва, че не може да работи и твори в красиви помещения. Затова след като се събуди си пие набързо кафето и пътува към непретенциозна мотелска стая, която е наела, за да работи. Неглижираността на атмосферата, която я заобикаля я кара да прояви своята креативност и провокира в нея генериране на добри идеи. Започва да пише в 7 и не спира до 14ч, независимо дали има конкретна тема или просто пише за неща във въздуха. Тя също е изградила тази рутина, която е приучила ума й да работи точно по това време, по точно определена задача.

Марк Зукърбърг, по модел на Стийв Джобс е изградил навик да се облича едни и същи тениски всяка сутрин с цел изцяло да минимизира взимането на несъществени решения. Капацитетът ни за взимане на решения е ограничен ресурс. Колкото повече решения взимаме, толкова намалява капацитетът ни да взимаме добри и бързи решения. Какво да ям за закуска, какво да облека за работа, кой път да избера до офиса, с коя задача да започна, кога да отговоря на имейлите си, кога да обядвам, какво да обядвам, кога да спортувам и прочие са несъществени решения, които хора като Марк Зукърбърг са решили предварително веднъж вместо да решават всеки ден. Така са си изградили навик, които им помага да имат увеличен капацитет за взимане на по-добри решения, повече енергия и осъзнатост в настоящия момент.

Уинстън Чърчил имал собствен вечерен ритуал, включващ дрямка след 17 часа за час и половина, събуждане, баня, вечеря към 20 часа, след което идвало време за пури и уиски до полунощ. Британският министър-председател правил нещата в тази последователност винаги, каквото и да се случва. Казвал, че тази сиеста му позволявала да работи като за ден и половина в рамките на 24 часа. Заради необичайния график на съня му, някои от срещите на кабинета му се състояли докато бил в банята. :)

Изграждането на навик да тича 5 км на ден, казва Барак Обама в своята автобиография, е нещото, което му помогнало да се пребори с посредственото си съществуване в младините си. В момента Барак Обама тренира по 45 минути, 6 дни в седмицата, веднага след като се събуди. “Останалата част от деня ми ще бъде продуктивна ако отделя време за спорт” е неговото вярване и не позволява почти на никого и нищо да отмени този изграден навик.


Опра Уинфри
 пък е известна с навика си да медитира по 20 минути всеки ден. Тя е направила тази дейност неразривно обвързана с ежедневната й рутина и споделя, че това е нещото, което й е помогнало да преодолее стреса, неудовлетворението и препядствията, които е имала в живота си.

Примерите за това как изграждането на навици и рутина в ежедневието помага за постигане на невероятни резултати са изключително много. Но най-важното е, че изграждайки добри навици ние започваме да контролираме ума си, а не той нас. Когато нямаме изградена рутина, умът ни често например ни подвежда по средата на работата да си проверим пощата, да звъннем по телефона, да кажем нещо на колегата до нас и прочие – все неща, които единствено отразяват желанието на ума да странства, а не да бъде фокусиран. Така работата често остава несвършена, а чувството ни за вина се увеличава. Изграждането на система от навици ни помага да сложим юздите на ума си и да го управляваме както ние преценим. Именно така осъществяваме напълно своите задачи и цели.

Навиците, които ни помагат да разгърнем потенциала си често са различни за всеки, но има основни такива, които много силно ни помагат да изградим правилната рутина за себе си и развиват в нас усещането, че сме на своя собствен път.

А сега кажете – вашият ден рутинен ли е или се оставяте на хаотични действия, които изхабяват времето, енергията и способността ви да взимате адекватни решения? :)

Включи се с нас в Програмата за изграждане на полезни навици! :)