Какво да правим когато имаме много за правене.

Прекалено много работа и прекалено малко време да я свършиш.

Това е вечният проблем, който занимава повечето хора. Нещата за вършене са безкрайни, а дните ни са прекалено къси.

Как може да се справим с това по някакъв сносен, разумен начин?

По-долу ви предлагам 5 начина, с които може да експериментирате. :)

  1. Осъзнайте, че не можете да направите всичко точно в този момент. Може би имаш да правиш 20 неща или 100, или повече, но трябва да си спомниш, че няма как да направиш всичките точно сега. Даже може би няма да може да свършиш задачите си в рамките на деня. Колко задачи може да изпълниш в този момент? Една. Само една.

Това е напомняне, което да ни освободи от тежкотоварната мисъл, че трябва да направим всичко точно сега. Няма как да стане. Затова по-добре да се фокусираме само върху едно нещо. Избираш една задача и се фокусираш върху нея. Колкото и другите ти задачи да изглеждат спешни, няма как да бъдат свършени точно сега. Може да ги делегираш, може да ги елиминираш, може да ги отложиш, но не можеш ти да ги изпълниш в този момент. Затова, фокусирай се върху едно нещо и вложи цялото си внимание в него. Това е най-надеждният начин да свършиш работата си.

  1. Използвай многото си задачи като възможност да практикуваш съзнателност. По средата на целия този стрес и усещане за претовареност ти имаш възможността да тренираш умението си да бъдеш съзнателен.

Когато усетиш тревожността от многото задачи да се задава – обърни внимание на това как усещаш физически тялото си. Огледай се около теб и забележи обкръжаващата среда – звуци, светлина, предмети, усещания. Усети какви са усещанията в тялото ти докато умът върти историите на заетост.

Да си под стрес и напрежение не е най-готиното усещане на света, но не е и краят на света. Стресът може да е твоят тригер да се подсещаш, че е време да потренираш съзнателност. Да излезеш от историите в главата си и да влезеш в усещанията на тялото си. За 10 секунди, не повече. Просто наблюдавай как се чувстваш, какви физически усещания имаш. Погледни какво се случва около теб – виж предметите, светлината, звуците. За този кратък период ти си се събудил от историите на ума си и присъстваш в момента такъв какъвто е. Това носи отпуснатост и спокойствие. И ти помага да продължиш с изпълнението на задачата си по-леко.

  1. Избери най-важната задача, върху която да се фокусираш. Когато сме много заети, много често се заемаме да правим много и различни малки неща. На нас ни изглежда, че отмятаме много неща от списъка си, но всъщност се въртим като кокошки напред назад без да вършим нищо, което носи голям смисъл.

Ако ще се фокусирате върху една задача най-добре това да бъде значима задача. Нещо, което ще има по-голяма стойност за деня, за бизнеса, за живота ти. И тази задача най-вероятно не е да отговаряш на маловажни мейли или да отговаряш на коментари във фейсбук. Важен мейл, с който ще спечелиш клиент, стъпка за изпълняване на важен за теб проект, да помогнеш на някого в нужда – това са задачи с висок приоритет. Понякога е трудно да определиш коя задача е най-важна, но ако помислиш ще видиш кои са маловажни и кои са по-важни. Избери една от втория списък и започвай.

Дори и да избереш най-важната задача все пак маловажните задачи си стоят. Да отговориш на някой мейл, да пуснеш някаква поръчка, да изчистиш кухнята и т.н. Аз обикновено изпълнявам тези задачи между големите задачи, като начин да си почина. Изпълни важната задача с фокус и после се отпусни с някоя дребна задача за вършене. Идеята е да не отлагаме важните задачи, вършейки всички маловажни задачи.

  1. Забелязвай желанията си да се разсееш и не им се поддавай. Докато изпълняваш своята важна задача опитай да забележиш моментите, в които ти се иска да се разсееш – да отвориш мейла си, да отвориш фейсбук, да започнеш някаква друга задача, да хапнеш нещо или някое друго любимо разсейване. Когато ти се появи желание за разсейване вместо автоматично да му се поддадеш, паузирай за секунда. Просто забележи желанието си за разсейване. Спомни си, че вместо да последваш желанието си да се разсееш, може да избереш да продължиш и да изпълниш задачата си. Направи това.
  2. Освободете се от напрежението с усмивка. Да имаш много за вършене и да искаш да свършиш всичко, възможно най-скоро, може да попречи на това да изпълним задачите си. :) Това наше желание да свършим всичко на веднъж ни създава тежък товар и ни блокира да действаме. Но ние може да пуснем този товар.

Забележете какво си мислите, че трябва да направите (вашият идеал) и просто го пуснете. Вместо това си кажете, че няма идеал кога и как трябва да изпълните задачите си. Обърнете внимание как това намалява безпокойството ви. :) Пуснете напрежението с усмивка. Отпуснете се в този момент с много за вършене, вместо да искате да избягате от него. Усмихнете се сега, вместо да чакате щастието да дойде на някоя незнайна дата. :)

 

Та, в крайна сметка тези предложения ще изчистят ли графика ви от ангажименти? Не. Ние винаги ще имаме много неща за вършене и малко време да ги изпълним. Ако работата имаше край, дядо ви щеше вече да я е свършил. :)

Но това, с което ще ви помогнат горните подходи е да изпълнявате задачите си по-спокойно, отпуснато и уверено в средата на цялата вихрушка от ангажименти. Животът е прекалено кратък, за да го живеем стресирани. И няма смисъл да си пилеем времето, притеснявайки се колкото много имаме за вършене. Вместо това може да се отпуснем и да изпълним това, което можем в този момент. С усмивка. А след това да продължим към следващата си задача. :)

От 01.08. започваме изграждането на навика за управление на времето, енергията и продуктивността си. Това е един от най-важните, но и интензивни модули. Ще съставим свой цялостен план – с довършване на недовършеното, с визия напред и с фокус към това да освободим ума си не да отлага, а да действа. :) Ще работим всеки ден по малко, ще имаме чудесен гост за месечния уебинар, а таксата за целия месец е 25лв. :) Заповядайте заедно с нас ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *