Как да използваме съзнателност, за да се справим с отлагането.

На света няма система за продуктивност, която да решава някои от най-фундаменталните проблеми, с които се сблъскваме ежедневно в изпълнението на задачите си. Такива са например:

 1. Да се захващаме с различни маловажни задачи вместо да започнем работа по важен за нас проект;
 2. Постоянно да се отдаваме на разсейванията си вместо да останем фокусирани и да довършим трудната задача, която сме започнали;
 3. Умората и нежеланието да се захванем с някоя трудна и сложна задача.

Всички тези неща се свеждат до едно и също – имаме важна и трудна задача за правене, но бягаме от нея  – разсейваме се с някоя глупост или се заемем с нещо несъществено, или просто не правим нищо, защото нямаме енергия.

Всеки от нас се е сблъсквал с някои от горните феномени и е оставал разочарован от себе си, че не може да се справи адекватно с тях. Нека обаче надникнем по-отблизо в този проблем и да опитаме да забележим какво всъщност се случва в тази ситуация.

Съзнателността е именно това – умението да забележим какво реално се случва с нас в дадена ситуация и да направим съзнателен избор как да реагираме на това, което се случва. Изборът е функция на съзнателността. Ако нямаме съзнателност, ние нямаме избор, а реагираме автоматично и несъзнателно според заучените си модели – така както винаги сме реагирали до момента.

Та, в ситуацията с изпълнението на важна за нас задача, ако обърнем внимание ще забележим, че ние се сблъскваме с проблема „бягане от трудното“ постоянно, по много пъти на ден, но обикновено не забелязваме какво се случва с нас.

Ето как изглежда несъзнателното изпълнение на важна за нас задача и процеса на отлагане:

 1. Избираме важна задача, която сме решили да изпълним днес;
 2. Започваме да изпълняваме задачата;
 3. Възниква ни желание да се разсеем – да започнем някоя друга по-лесна задача, да си проверим мейла, да хапнем нещо, да пием вода или телефона ни звъни, или някой ни пише във фейсбук, или колега идва до нас и ни разсейва, или нещо друго;
 4. Не забелязваме какво се случва с нас и без да се замислим автоматично следваме разсейването;
 5. След известно време се сещаме, че преди това сме започнали нещо важно, но вече сме във въртележката на хаоса или мързела и просто няма как да продължим…

На следващия ден се случва същото. Накрая губиш доверие в себе си, че може да се справиш или важната задача вече не ти се вижда толкова важна и я изоставяш.

Когато използваме съзнателност – тогава се упражняваме да забелязваме подтиците си за разсейване и желанието си да избягаме от трудното, и тренираме да не им се поддаваме толкова лесно. :)

Ето как практикуваме съзнателност в изпълнението на важна за нас задача и така упражняваме умението си да не отлагаме:

 1. Избираме важна задача, която сме решили да изпълним днес.
 2. Изчистваме бюрото си от всички разсейващи елементи, листчета и т.н. Оставяме само това, което ни е нужно за изпълнението на нашата задача. Затваряме всички браузери, освен този, с който работим. Слагаме телефона си на самолетен режим.
 3. Настройваме таймера за 50 минути концентрирана работа.
 4. Започваме изпълнението на задачата си.
 5. Когато умът ни иска да се разсее – забелязваме, че това се случва и паузираме за момент.
 6. Вдишаме, издишаме и насочваме внимание към това което се случва. Запитваме се защо искаме да се разсеем? Защо искаме да избягаме от изпълнението на задачата си? Какъв дискомфорт ни се е появил? Може би задачата е прекалено сложна, може би изпитваме несигурност, може би мислим, че не се справяме добре, може би се усещаме уморени? Може би ни дразни това, което правим? Каква е историята, която си разказвате за това, което се случва?
 7. Опитайте да пуснете историята, която си разказвате. В реалността това е просто още една задача – дали е трудна или лесна я прави начина, по който гледаме на нея. Дискомфортът не е кой знае колко страшен и не е нужно да бягаме от него.
 8. Спомняме си, че вместо да се поддадем на желанието си за разсейване – ние може да ИЗБЕРЕМ да продължим с изпълнението на важната за нас задача. Така или иначе имаме само 50 минути изпълнение, а след това може да се разсейваме с каквото си искаме.
 9. Връщаме се към изпълнението на важната за нас задача с усмивка! :)
 10. Таймерът звъни, 50-те минути са свършили и ние може да се разсеем с каквото си искаме. :)

След почивката ако искате може да настроите таймера за още една серия от 50 минути и да продължите работата си по важния за вас проект. Но дори и една 50 минутна сесия е огромен успех предвид това, че 90% от хората изцяло се отказват от изпълнението.

Когато използваме съзнателност, за да се справим с отлагането първо задобряваме в това да забелязваме подтиците си да се разсеем и да избягаме от трудното. След това вече се упражняваме вместо да следваме тези подтици – всъщност да изберем да продължим с изпълнението на задачата си. Гениално упражнение! :)

Накратко процесът изглежда така – настройваме таймера си за 50 минути и започваме да изпълняваме важната си задача. Когато ни възникне разсейваща мисъл си казваме: „А, пак ми възникна желание да се разсея.“ Спомняме си, че вместо да последваме желанието си за разсейване, може да продължим с изпълнението на задачата си. Избираме да се върнем към изпълнението с усмивка. :) След приключването на 50 минутния работен интервал се разсейваме с каквото си искаме. След това ако имате желание  – правим още една 50 минутна сесия, в която да практикувате съзнателност в изпълнението на важната за нас задача. :)

Имайте предвид, че никой от нас не е перфектен в тази практика, така че не очаквайте от себе си как от днес за утре ще минавате 50 минути без никакво разсейване. Най-вероятно отначало изобщо няма да забелязвате подтика си за разсейване, а ще се хващате чак след като вече сте се разеяли. А дори и да забележите подтика си за разсейване – ще срещате съпротивление да се върнете към задачата си. Това е част от играта! Но с практиката се задобрява в оставането със задача и нейното изпълнение. С опитите и практиката без да усетите ще развиете наблюдение върху себе си и дисциплина – качества, които не само ще ви помагат да изпълнявате задачите си без отлагане, но и ще подобрят всички останали сфери в живота ви! :)

От 01.08. започваме изграждането на навика за управление на времето, енергията и продуктивността си. Това е един от най-важните, но и интензивни модули. Ще съставим свой цялостен план – с довършване на недовършеното, с визия напред и с фокус към това да освободим ума си не да отлага, а да действа. :) Програмата се изпълнява он-лайн и всеки работи по нея в удобно за него време. :) Ще работим всеки ден по малко и ще имаме чудесен гост за месечния уебинар! Таксата за целия месец е само 25лв. :) Очаквам ви заедно с нас ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *