Прекалено съм зает, постоянно ми изникват нови задачи и просто нямам време за медитация.

Това е един от най-честите проблеми, които се срещат. Животът се случва и нещата, които носят бърз резултат изглеждат много по-важни, отколкото вършенето на дейности, които имат отложена полезност. Много по-привлекателно е да сложим тикчето на някоя свършена задача, отколкото да стоим със скръстени крака и просто да наблюдаваме. :) За по-дейните хора, дори да са убедени в ползата от медитацията, седенето в медитация ги изпълва с усещане за тотално губене на време. :) Изобщо… това да имаме много неща за вършене е един от най-предизвикателните моменти пред медитацията. :)

Предложения как бихме могли да се справим.

  • Когато се чувствате прекалено заети и забързани, припомняйте си от време на време, че това усещане за спешност, което преживявате е всъщност форма на стрес, която напряга тялото и ума ви. Много често усещането на заетост е по-скоро признак на обърканост и умора, а не признак, че нещо трябва да се направи. Именно в такива моменти, вместо да се втурваме в изпълнение на поредната задача, по-добре да спрем за 3 минути тишина и да си дадем пространство, в което да подредим съзнателно мислите и действията си, за да сме по-продуктивни след това. Най-добрият начин да спрем бързането е да си даваме кратки почивки на ума;
  • Припомняйте си също, че времето за медитация е все пак само 3 минути, а не безброй часове. :) В крайна сметка щом Амансио Ортега, най-богатият човек на планетата с милионните си бизнеси може да отдели няколко минути на ден за медитация, то значи всеки от нас може. Направете си времето за медитация да е толкова малко, че дори да е смешно да не го направите, колкото и да сте заети. За мен това са 3 минути, но вие може да го направите 1 минута. Ако не може да намерите 1 минута, за да затворите очи и да наблюдавате себе си, значи имате спешна нужда да си вземете дълга отпуска! :)
  • Когато се хванете, че искате да отмените медитацията, защото сте много заети – спомнете си, че колкото и да сте заети, работата няма да ви избяга. Не се суетете прекалено около това колко много задачи имате да вършите и усещането за важност, което тези задачи може би повдигат във вас. Ако работата имаше край, уверявам ви, че дядо ви вече щеше да я е свършил! Спокойствието ви обаче е нещо, от което имате нужда всеки ден, за да сте адекватни. В този смисъл – по-добре отделете малко време за себе си, отколкото единствено да се надпреварвате с безкрайността на задачите си. Или както Екхарт Толе казва – Да си дадем момент на тишина и да усетим живота в себе си е най-главната цел на човек. Всичко останало, колкото и да е важно, е второстепенно; :)
  • Когато се почувствате прекалено заети за практика, опитайте все пак да седнете и да превърнете тази заетост в обект на наблюдение по време на вашата медитация. Наблюдавайте себе си като човек, който бърза и като човек, който прави нещата с финес и насоченост. Вижте от страни как изглежда тази ваша забързаност. :)
  • И накрая – припомняйте си, че полезните навици, които изграждаме не отнемат време, те дават време. :) Те добавят стойност в работата ни, а не я забавят. Ако аз днес отделя 5 минути за медитация, аз ще съм 2 пъти по-продуктивен, отколкото ако избера да изкарам тези 5 минути в тревожност, прекалено мислене и емоционалност. Медитацията не отнема време, тя дава време. :)