Не виждам ползите от медитация и нямам мотивация да продължа с практиката си.

Ясно е, всеки иска бързи резултати, но трябва да приемем, че медитацията не е аспирин за глава. Тя не дава моментален ефект, а действа с натрупване. Ползите от нея, независимо дали това е по-добър фокус или по-равномерно емоционално състояние,  идват различно за всеки и се разгръщат все повече с времето. Така че, каквато и инвестиция на време да изисква полагането на нейните основи като навик в ежедневието ни – това време си заслужава.

Ако все пак сте прекалено нетърпеливи и през това време медитацията ви се струва прекалено скучна, защото не виждате никакви ползи от наблюдението върху себе си – ето няколко предложения:

  • Превърнете това нетърпение в обект на медитация. Вижте как се чувствате като човек, очакващ нещо да се случи, вместо да се забавлявате с това, което реално се случва; :)
  • Превърнете очакванията си в обект на медитация. Щом сте нетърпеливи да получите ползите от практиката си, явно имате някакви очаквания какви трябва да са тези ползи (очаквания) и когато не ги виждате (разочарованието), вие се обезсърчавате. Реално вие може и да се дразните не от липсата на резултати от медитацията, а заради това, че те не съвпадат с очакванията в главата ви. Ако е така – наблюдавайте тези свои очаквания и приемете, че ако нещо не отговаря на тях не значи, че то е неправилно или ненужно;
  • Ако смятате, че медитацията е скучна практика – помислете върху това ваше твърдение. Обикновено ние виждаме нещо като скучано или ако не искаме да го правим, или ако не виждаме полза от него. Но ако знаем, че това нещо ще е от полза на най-добрия ни приятел например и той ще ни е много благодарен ако го направим за него – ние ще го направим с удоволствие. Така че – ползвайте този подход – вижте медитацията като начин да помогнете на най-добрия си приятел (вие самите) и съм сигурна, че ще намерите за какво да бъдете благодарни на медитацията и тя да ви стане малко по-интересна. :)